Studenten Voedingsmiddelentechnologie naar UIP Chengdu

27-09-2016

Afgelopen juli zijn 2 studenten voedingsmiddelentechnologie, Kelly Wientjes en Menno Sloot, afgereisd naar China om hier een deel te nemen aan het University Immersion Program van partneruniversiteit Sichuan University in Chengdu. Een internationaal studieprogramma waarbij zo’n 500 internationale studenten en docenten binnen alle vakgebieden van de universiteit deelnemen aan het volgen en geven van gastcolleges.

Tijdens deze twee weken durende summer course werden Kelly en Menno warm onthaald door de studenten van de Faculteit Light Engineering, Food Science & Textile Engineering. Tijdens de week kon gekozen worden uit meer dan 100 verschillende courses, waarin verdiept kon worden in onderwerpen uit de eigen studie of van andere studies.

Menno & Kelly laten weten dat ze de weken in China als enorm positief hebben ervaren. De universiteit en de meerdere campussen zijn onvoorstelbaar groot. Het doet denken aan een stad wat betreft de voorzieningen en grootte. Gedurende de eerste weken werden wij gekoppeld aan 2 Chinese Food Science studenten, wat het contact maken en vertalen van andere studenten erg gemakkelijk maakte. Opvallend was dat de studenten het lastig vinden contact te maken en zich enorm zenuwachtig gedroegen wanneer 2 studenten uit Europa in het klaslokaal aanwezig waren. Aan het einde van de les werd vaak duidelijk dat dat niet nodig was en werden er, al dan niet stiekem, vele foto’s gemaakt.

Het volgen van de lessen was erg interessant. Hoewel lessen met betrekking tot voedingsmiddelentechnologie niet groots vertegenwoordigd waren was er ook ruimte voor verdieping in andere onderwerpen als bijvoorbeeld Patho Chemistry en Chinese Culture & Art. Naast de lessen werd door de Food Science studenten vaak zelf het initiatief genomen om lessen te plannen waarin een practicum werd uitgevoerd maar bovenal werd gesocialized.

Hoewel door de grootte van de universiteit vaak een lange wandeltocht of een busrit van campus naar campus nodig was, was er genoeg tijd voor overige uitstapjes. Als voedingsmidelentechnologie- studenten werd er natuurlijk veel gegeten, waaronder de bekende noodles, dumplings en rijst, maar ook konijn, kippenvoet (ja echt, de voet) en de beruchte hot pot welke in heel China bekend staat om het extreme aantal pepers en kruiden. Ook kon een bezoek aan de reuzenpanda, theehuizen en de fantastische parken die China rijk is niet ontbreken. Na 2 weken werd bij het afscheid werden duidelijk dat we gemist zullen worden en werden wij overspoeld met cadeautjes.

Terugkijkend naar de reis was het een onvergetelijke ervaring die we een ieder van jullie aan kunnen raden. Je zult je verbazen over de grootte van China, de campus, en de vriendelijke studenten die nog steeds contact zoeken. De nieuwe Chinese generatie studenten kan steeds beter Engels en zal China als grootse economie steeds verder op de kaart zetten.