Studenten Van Hall Larenstein in de prijzen tijdens zuivelconcours Aurillac

12-04-2016

Recentelijk vond onder auspiciën van Europel, de Europese vereniging van zuiveldocenten, in Frankrijk de jaarlijkse beoordelingswedstrijd voor zuivelproducten plaats. Van melk, boter, en de kazen Cantal, Bleu d ’Auvergne en Camembert moesten elk vijf variaties worden beoordeeld op een 20-tal attributen. Als “zuivelschool” bij uitstek doen de studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) het vaak goed tijdens deze wedstrijd en ook dit jaar was het weer raak.

Europees kampioenschap

De beoordeling van de deelnemende studenten werd vergeleken met die van de jury, waarbij het de kunst was zo dicht mogelijk bij de beoordeling van de jury te komen. Studenten deden mee in teams van drie studenten, maar ook individueel werd er gestreden om de hoogste eer: “Het Europees Kampioenschap” beoordelen van zuivelproducten. Aan de wedstrijd werd deelgenomen door 57 studenten van 12 verschillende scholen uit zes landen.

“Dit is inmiddels al de tiende keer dat wij meedoen aan deze wedstrijd” vertelt Jappie de Jong, docent Zuiveltochnologie aan HVHL en voorzitter van Europel. “Iedere keer weer is het een unieke ervaring voor studenten om hier aan deel te nemen. Het is een uitgelezen kans om aan het wereldje te ruiken en te ervaren hoe groot de variëteit aan zuivelproducten is. Één keer eerder hebben wij al de tweede prijs gewonnen en twee keer de derde prijs, dus we doen het zeker goed. Studenten hebben tijdens de wedstrijden goed contact met elkaar omdat zij vaak een paar dagen op de locatie verblijven, dus aan het eind is het een grote familie!” 

Tweede plaats Van Hall Larenstein

De eerste prijs voor een HVHL student was er in de categorie boter voor Lars Ruiter, in de categorie Cantal kaas was de eerste prijs voor Shar Pijpers; in deze categorieën werd ook de eerste prijs voor teams behaald: team 1 (Dieuwertje Slijkerman, Jorieke Slot en Lars Ruiter) won de categorie boter en team 2 (Marloes v.d. Veen, Shar Pijpers en Rimmer Stoffelsma) won de categorie Cantal, waarmee de Fransen op hun eigen regionale kaas werden verslagen!

In de eindrangschikking werd zilver behaald, zowel in het individuele klassement, door Shar Pijpers, als in het teamklassement door team 2 (Marloes v.d. Veen, Shar Pijpers en Rimmer Stoffelsma). Naast deze wedstrijd werden er excursies georganiseerd en was er uitwisseling van ervaring op gebied van onderwijs en cultuur.

Totale lijst met gewonnen prijzen

Individueel:

Melk: 3e prijs Lars Ruiter

Boter: 1e prijs Lars Ruiter, 2e prijs Dieuwertje Slijkerman

Cantal Kaas: 1e prijs Shar Pijpers

Eindrangschikking: 2e prijs Shar Pijpers

Teams:

Melk: 2e prijs team 1 (Dieuwertje Slijkerman, Jorieke Slot en Lars Ruiter), 3e prijs team 2 (Marloes v.d. Veen, Shar Pijpers en Rimmer Stoffelsma)

Boter: 1e prijs team 1 (Dieuwertje Slijkerman, Jorieke Slot en Lars Ruiter)

Cantal Kaas: 1e prijs team 2 (Marloes v.d. Veen, Shar Pijpers en Rimmer Stoffelsma), 3e prijs team 1 (Dieuwertje Slijkerman, Jorieke Slot en Lars Ruiter)

Camembert Kaas: team 2 (Dieuwertje Slijkerman, Jorieke Slot en Lars Ruiter)

Eindklassering: 2e prijs team 2 (Marloes v.d. Veen, Shar Pijpers en Rimmer Stoffelsma)