Marije Strikwold verdedigt proefschrift over alternatieven voor dierproeven in toxiciteitstesten

28-04-2016

Aanstaande vrijdag verdedigt onze collega Marije Strikwold haar proefschrift "Replacing animal experiments in developmental toxicity testing of phenols by combining in vitro assays with physiologically based kinetic (PBK) modelling" aan de Wageningen Universiteit.

Over het proefschrift

Voor het testen van de toxicologische veiligheid van chemische stoffen worden vaak dierexperimenten gebruikt. Een alternatief hierop is het gebruik van in vitro toxiciteitstesten. Deze testen geven echter niet altijd een goed beeld van de daadwerkelijke toxiciteit van een stof in het levende organisme. Het vertalen van in vitro data naar een in vivo toxiciteitswaarde is daarom van belang, en is op dit moment nog een beperkende factor voor het gebruik van in vitro uitkomsten in de afleiding van veiligheidsgrenzen voor blootstelling van de mens aan chemische stoffen.

In het huidige onderzoek laten we zien hoe we in vitro embryotoxiciteitswaarden hebben vertaald naar in vivo ontwikkelingstoxiciteitswaarden voor de rat en de mens met behulp van fysiologisch gebaseerde kinetische (PBK) modellen. Deze modellen beschrijven de absorptie, distributie, metabolisme en excretie (ADME) van een stof in een organisme. Tevens hebben we een modelbenadering opgesteld dat in vitro toxiciteitsdata, PBK modellering en Monte Carlo simulaties integreert om de effecten van interindividuele variatie in kinetiek op fenol geïnduceerde ontwikkelingstoxiciteit te kunnen schatten. Het onderzoek uitgevoerd in dit proefschrift kan een bijdrage leveren aan de vervanging van dierproeven voor het testen van de veiligheid van chemische stoffen, en mogelijk resulteren in een methode die goedkoper is en niet gebaseerd is op dierproeven en meer relevant voor de mens.

Live volgen

Strikwold verdedigt haar proefschrift aanstaande vrijdag tussen 16:00u en 17:30 in Wageningen. Dit is in zijn geheel te volgen via een livestream.

Bekijk de promotie Livestream