Het grootste oefenbos van Nederland voor de bosbouwers van morgen

18-02-2016

Het bosareaal van Staatsbosbeheer (95.000 hectare) biedt prachtige kansen voor onderzoek en onderwijs. Door een nauwe samenwerking tussen Staatsbosbeheer, Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL), Helicon Opleidingen en Wageningen Universiteit is het grootste oefenbos van Nederland een feit. Op woensdag 17 februari 2016 hebben de organisaties in het Speulder- en Sprielderbos op de Veluwe een samenwerkingsovereenkomst getekend. Deze samenwerking is de officiƫle start van het grootste oefenbos van Nederland. In het oefenbos kunnen de komende jaren studenten van MBO, HBO en WO aan het werk om te leren, te oefenen en te onderzoeken zodat we ook in de toekomst verzekerd zijn van bos, waar we als mens kunnen genieten en ontspannen, waar dieren en planten een plek hebben en waar we hout uit kunnen halen.

Vrijwel alle bossen in Nederland zijn aangelegd. Met veel van onze bossen staan we momenteel op een kruispunt voor hun verdere ontwikkeling. Denk aan de voormalige mijnhoutbossen op de Veluwe en Brabant of de recreatiebossen in het westen van het land met de populieren die aan het einde van hun levenscyclus zijn. Ook in de vele ruilverkavelingsbossen en de polderbossen moeten we de komende tijd beslissingen nemen over hoe verder te gaan met het bosbeheer. Al die ontwikkelingen vereisen vakmanschap en keuzes voor de toekomst. Het betekent concreet dat we voor veel bossen de komende jaren actief gaan werken aan de verdere ontwikkeling en de volgende generatie bomen met hout voor de toekomst.

Studenten van de onderwijsinstellingen gaan samen met beheerders van Staatsbosbeheer in speciale leerboswachterijen aan de slag om te leren, te oefenen en te onderzoeken. Op deze manier wordt praktijkkennis gekoppeld aan onderwijs en onderzoek op verschillende niveaus, van wetenschap tot praktijk, en andersom. Bosbouw heeft vanwege het kruispunt waarop we met veel bossen staan een impuls in vakmanschap nodig. Vandaar de oefenbossen: voor de bosbouwers van morgen.

Nederlanders houden van bos. De vele bosbezoekers kunnen door deze investering in de bosbeheerders van de toekomst ook de komende decennia blijven genieten van mooie bossen en kwalitatief goede houtproducten maar ook van vitale bossen die bestand zijn tegen ziekten en klimaatverandering.

Bekijk hier het nieuwsitem in het NOS-journaal (op 20:54 min.) Klik hier!

Trefwoorden: