Food for Generations grijpt terug naar waar het begon

03-06-2016

Binnen de educatieve lijn ‘Food for Thought’ aan Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) vond woensdagmiddag 1 juni 2016 het symposium ‘Food for Generations’ plaats in Leeuwarden. Tijdens het symposium lag de focus op langetermijneffecten van voeding, een onderwerp waar lector Health & Food Feike van der Leij tijdens zijn inauguratie vier jaar geleden zich ook al op richtte. Nu Van der Leij afscheid neemt als lector Health & Food, was dit symposium de uitgelezen kans om terug te komen op het onderwerp waar het allemaal mee begon.

Sprekers

Tijdens een middagvullend programma kwamen interessante en afwisselende sprekers aan bod. Zo vertelde Jan Krijgsheld (R&D Manager bij Koopmans Koninklijke Meelfabrieken te Leeuwarden) over ontwikkelingen op het gebied van hoog-eiwitbrood. Coline Gerritsen (research scientist bij Winclove Probiotics BV in Amsterdam) gaf een lezing over het DNA van een gezond darmflora. Tijdens de presentatie van Bas Heijmans (associate professor aan het Leids Universitair Medisch Centrum), over het geheugen van genen (“lessen uit de Hongerwinter”) werd uitgelegd hoe epigenetica werkt. Epigenetica zijn veranderingen die wel door DNA worden doorgegeven, maar niet in de lettervolgorde van het DNA ingrijpen. Door naar alle genen te kijken (genomics) combineert Heijmans epigenetisch onderzoek tot epigenomics. Met deze uitleg werd de connectie met het inaugurele verhaal van Feike van der Leij duidelijk gelegd. Hierop ging Torsten Plösch (assistent professor aan het Universitair Medisch Centrum Groningen) nog dieper in, om vervolgens het laatste woord te geven aan Van der Leij.

Exercise

Oplettende bezoekers zagen al op het programma tussen alle sprekers staan dat er iedere keer vijf minuten voor “exercise” waren ingeruimd. Hiervoor zorgde Soeniel Jakhari van Bewegingscentrum Leeuwarden, die er in een paar korte oefeningen voor zorgde dat het publiek in de warme zaal actief en bij de les bleef. Iedereen deed ondanks het warme weer actief mee!

Feike bedankt!

Aangezien dit symposium het laatste was van Feike van der Leij als lector Health & Food, had de organisatie nog een aantal verrassingen voor hem in petto. Zo ontving hij een passende cartoon waarop “de schijf van Feike” stond afgebeeld en werd hij bedankt in een video, begeleid door muziek van zijn eigen band. Na lovende woorden van Wendy Zuidema-Haans (directeur Food & Dairy/Life Sciences & Technology aan HVHL) was het einde dan toch echt daar. Maar Feike zal HVHL niet volledig verlaten: hij blijft naast zijn werk voor hogeschool InHolland nog betrokken bij een groot onderzoek naar het gebruik van Carnitine bij ouderen. Daarnaast blijft ook de educatieve lijn ‘Food for Thought’ gewoon bestaan.