VHL-student speurt naar adders in Noord-Nederland

26-05-2015

Johann Prescher, student Wildlife Management bij Hogeschool VHL, trekt er regelmatig op uit in Noord-Nederland om adders op te sporen. Voor natuurorganisaties en onderzoeksbureaus speurt hij sinds enkele jaren fanatiek naar deze gifslangen.


Leggelderveld 

Johann zoekt al adders sinds zijn tiende. Twee jaar geleden adopteerde hij het Leggelderveld, een heidegebied van 300 hectare in Drenthe. Voor Natuurmonumenten en de Werkgroep Adderonderzoek Nederland houdt hij nauwkeurig de stand van de adders in het gebied bij. Ieder jaar doorkruist de ex-militair het Leggelderveld en fotografeert hij alle adders die hij tegenkomt. 

Volhouder

Vanwege de lage temperatuur laten de meeste slangen zich niet zien tijdens Johanns zoektocht. Hij is echter een volhouder en uiteindelijk stuit Johann op een volwassen adder. Voorzichtig pakt hij het dier met zijn speciale 'snake gloves' op. 'Dit is een volwassen vrouwtje. Kijk eens hoe ze tongelt. Ze proeft met haar tong de geuren van haar omgeving.' 

Vingerafdruk

Elke adder heeft een uniek patroon van schubben op zijn kop. 'Een soort vingerafdruk', aldus Johann. Hij maakt foto's van de slang, noteert de gegevens in zijn opschrijfboekje en laat het dier vervolgens weer vrij. In het Dagblad van het Noorden vertelde Johann onlangs uitgebreid over zijn werk.

Trefwoorden: