Van koe tot kaas

31-08-2015

Kaas wordt gemaakt van melk en deze melk komt van de koe. Dit is wat we weten. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk? Antwoord op deze vraag is te vinden in het Smaaklab op 5 september tijdens het Millenniumfestival in IJlst. 

 
Het  Smaaklab is een initiatief van Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL), Innexus en Leeuwarden Hoofdstad van de Smaak. Kinderen kunnen proefjes doen, een koe melken en verschillende soorten melk en kaas proeven. 

Smaaklab

De tocht begint bij de koe. Een koe eet gras. Het type gras bepaalt de smaak van de melk en dus ook van de kaas. Kinderen kunnen zelf een koe melken en daarna kaas maken. In het Smaaklab maken zij kennis met verschillende soorten melk en kaas. Ook krijgen zij uitleg over wat er met wei, de reststof van melk, wordt gemaakt. Aan het eind van het Smaaklab kunnen kinderen zelf hun smoothie bij elkaar fietsen.  

Huidmeting 

In het Smaaklab staan studenten van Hogeschool VHL om uitleg te geven over de verschillende stappen 'van koe tot kaas'. Lector Anne Schaafsma van Hogeschool VHL is aanwezig om een huidmeting te doen bij de kinderen. Aan een huidmeting is af te lezen hoe 'gezond' iemand is. 

Praktische informatie

Het Millenniumfestival in IJlst begint om 12.00 uur en duurt tot 23.00 uur. Neem voor meer informatie over het Smaaklab 'Van koe tot kaas' contact op met het projectbureau van Hoofdstad van de Smaak via 058 216 08 62.

Het Smaaklab is ook te vinden op Ljouwert Culinair op zondag 13 september. Dit begint om 13.00 uur en duurt tot 19.00 uur.