Studentenafvaardiging VHL bij World Water Forum in Zuid-Korea

24-04-2015

Peter Korthof (tweedejaars student Disaster Recovery Management bij Hogeschool VHL) had in april de eer om de jongeren van Nederland te vertegenwoordigen bij het World Water Forum in Gyeonju, Zuid-Korea. Peter maakte deel uit van het World Youth Parliament for Water (WYPW).  

Een groep van 70 jonge mensen uit 55 landen kwam 5 april bijeen in Gyeongju om deel te nemen aan het World Water Forum. Zij bespraken hoe jongeren beter te betrekken zijn bij het maken van beleid op het gebied van water. 

Treffende vergelijking

In zijn openingsspeech maakte Bart Devos, voormalig president van het WYPW, een treffende vergelijking met het Duitse vliegtuig dat recent in Frankrijk neerstortte. 'In die crash kwamen 140 mensen om het leven. Stel je nu eens voor: een jumbo jet met capaciteit voor 400 passagiers, gevuld met kinderen, crasht. Als je dit beeld vasthoudt en doortrekt naar de waterproblematiek, betekent dit dat er per dag vier van zulke vliegtuigen neerstorten.' 

Schoon drinkwater voor iedereen

'Deze woorden hebben mij enorm geïnspireerd. Iedere dag sterven er 1600 kinderen, omdat ze geen toegang hebben tot schoon drinkwater. Als het op water aankomt, moeten we voor ieders rechten vechten. Ook voor al die mensen die hier zelf niet toe in staat zijn.'

Betrokkenheid van jongeren

'Waar we tegenaan liepen is dat er wel veel gepraat wordt over betrokkenheid van jongeren, maar dat jongeren niet actief betrokken worden bij het discussiëren en nemen van beslissingen. Bij het maken van beleid voor de komende 50 jaar hebben beleidsmakers het immers over onze toekomst en niet die van henzelf,' aldus Peter.

Missie

Alle leden van het WYPW gaan de komende drie jaar werken aan projecten om de jeugd beter bij de waterproblematiek te betrekken. Het WWF in Zuid-Korea is erin geslaagd om jongeren uit de hele wereld bij elkaar te brengen om over waterproblematiek en mogelijke oplossingen te discussiëren. Zij zijn huiswaarts gekeerd met een missie om aan een betere wereld te werken.