Nieuw voedsel: van eendenkroos tot buffelmelkijs

15-06-2015

Eendenkroos eten? Het klinkt misschien wat vreemd, maar het heeft potentie. Gekweekt tot waterlinzen bevat het kroos namelijk veel eiwitten en de vraag naar plantaardige eiwitten groeit.

Hans Derksen, lector Biobased Economy bij Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) en directeur van ABCKroos, sprak woensdag over eendenkroos tijdens het symposium 'New Food - New Food Safety'.

Symposium

Derksen presenteerde het kookboek 'Waterlinzen. Heerlijk en gezond', dat hij samen met collega Cees Gauw schreef. Nieuwe vormen van voedsel, nieuwe manieren van voedselbereiding en nieuwe technieken om de kwaliteit van voedsel te bepalen. Daar draaide het om tijdens het symposium, georganiseerd door studenten van Hogeschool Vilentum (Dronten), het Nordwin College en Hogeschool VHL (Leeuwarden)

Eetbare kwal

Het symposium vond plaats bij Hogeschool VHL in Leeuwarden. Circa 200 deelnemers luisterden naar Hans Derksen en Feike van der Leij, lector Food, Health & Safety bij Life Sciences & Technology (LS&T) Leeuwarden. Hij vertelde over de bereiding van zeepaddenstoel, de enige eetbare Noordzeekwal. Hidde Rang van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gaf een toelichting op de toelatingseisen van nieuwe voedingsmiddelen. 

 

DNA uit voedsel

Na de presentaties gingen deelnemers zelf aan de slag in workshops over onder meer schapenmelkijs, proeven met je zintuigen en 'food forensics': het opsporen van DNA in voedsel.

KIGO

Het symposium was een initiatief vanuit de KIGO-regeling (Kennisverspreiding en Innovatie Groen Onderwijs) en de educatielijn 'Food for Thought' van de Innovatiewerkplaats Health, Food & Technology.