In duurzame voertuigen van Leeuwarden naar Utrecht

31-10-2015

Vanaf de hagelnieuwe (en volledig energie neutrale) Elfstedenhal in Leeuwarden vertrokken afgelopen zaterdag zo’n vijfenzeventig Friese vertegenwoordigers van duurzaamheid naar de start van The Climate Miles in Utrecht. Dit is een initiatief van Urgenda om aandacht te vragen voor de actie die nodig is om gevaarlijke klimaatverandering tegen te gaan. Geheel in de filosofie van het project werd de reis afgelegd met duurzame voertuigen. Zeven studenten en een docent van VHL Leeuwarden namen deel aan Klimaattour Fryslân.

Vanaf de Elfstedenhal trok het gezelschap om te beginnen langs enkele iconische Friese duurzame projecten, zoals de Watercampus Wetsus in Leeuwarden, Ecopark De Wierde in Oudehaske en Fijn Wonen in Gorredijk. Vervolgens ging men door naar Zwolle, waar Piet Paulusma zorgde voor een warm onthaal in het hotel waar de nacht doorgebracht zou worden. Tijdens het avondprogramma vond er volop discussie over diverse duurzame vraagstukken plaats, onder het genot van een hapje en een drankje. Vooral de vraag of er ooit nog een Elfstedentocht zal komen zorgde voor veel interactie, waarbij Paulusma gelooft dat er in de komende tien jaar toch nog een tweetal tochten zullen plaatsvinden.

Neude in Utrecht was op zondagochtend de eindbestemming, waar de elektrische voertuigen aan het stroom konden en de deelnemers aan The Climate Miles uitgezwaaid konden worden. Op het volle plein in Utrecht was de Friese delegatie prominent aanwezig. Het was de enige provincie die zo'n grote actie had georganiseerd. Bij het startschot van de tocht vormden de Friezen een erehaag voor de lopers en werd de dag als een groot succes afgesloten.

Bekijk hier de aflevering van Piets Weerbericht waarin aandacht was voor de Klimaattour.

Trefwoorden: