Hogeschool VHL verwelkomt eerste visdiefkuikens

08-06-2015

Momenteel broeden er ongeveer 35 visdiefparen op het dak van het Nordwin College, de buren van Hogeschool VHL. Vorige week woensdag zijn de eerste visdiefkuikens geboren. Deze kuikens zijn hopelijk het begin van veel jonge visdieven!

De visdievenkolonie wordt gevolgd met behulp van een webcam. Hogeschool VHL gebruikt de beelden voor het onderzoek dat zij drie jaar geleden is gestart naar deze dakbroedende visdievenkolonie.

Doel onderzoek

Met het onderzoek wil Hogeschool VHL meer inzicht krijgen in het belang van dakbroedende visdievenkolonies voor de Nederlandse populatie. Het belang wordt bepaald aan de hand van het broedsucces van de broedkolonie op het dak van het Nordwin College en door de mate van uitwisseling met andere kolonies.

Bepalen broedsucces

Met behulp van de webcam kan het broedsucces bepaald worden. Steeds wanneer er in een nest kuikens uitkomen, wordt de webcam daar op gericht. Visdieven zijn nestvlieders, dat wil zeggen dat ze relatief ver ontwikkeld zijn wanneer ze uitkomen. Na ongeveer drie dagen gaan ze al rondlopen over het dak.

 

 

Verslag en storymap

Op de website van het Kenniscentrum Burgers en Biodiversiteit (KBB) wordt uitgebreid verslag gedaan van de visdieven. Ook is er aanvullende informatie te vinden over onder meer het aantal nesten en schattingen van het moment waarop de eieren uitkomen. Een storymap vertelt op een interactieve manier het verhaal van dakbroedende visdieven.

De livebeelden zijn te bekijken via de website van Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL), het KBB en de Friese Milieu Federatie.
 

 

 

 

Trefwoorden: