Hogeschool VHL deelt nieuw lectoraat Biomimicry

22-09-2015

Hogeschool VHL deelt per 1 september 2015 een nieuw lectoraat met drie andere hogescholen: het lectoraat Biomimicry, met als lector Ylva Poelman. Biomimicry, is een praktische innovatiemethode die biologische oplossingen gebruikt als een bron van onconventionele ideeën voor duurzame (doorbraak)innovaties. 

Gedeeld lectoraat

Het nieuwe lectoraat richt zich op het ontwikkelen en valoriseren van kennis op het gebied van biomimicry, ook wel bionica genoemd. Het is een gedeeld lectoraat van Hogeschool Van Hall Larenstein (VHL), HAS Hogeschool, Stoas Hogeschool en Hogeschool Inholland.

Link met techniek

'Als je aan de natuur denkt, leg je meestal niet de link met techniek', legt Ylva Poelman uit. 'Maar hoe gek het ook klinkt: de natuur zit er vol mee. In bijna vier miljard jaar zijn fantastische biologische oplossingen ontstaan voor zaken als robotica, sensoren, hightech instrumenten, nanotechnologie, waterzuivering, plannen, samenwerken, enzovoort. De natuur is als het ware een catalogus van 'proven technology' waar we een oplossing naar keuze uit kunnen selecteren en implementeren.'

Beter en duurzaam

'De techniek uit de natuur zit vaak beter in elkaar dan menselijke technologie', vervolgt Ylva Poelman. 'Het gebruikt minder energie en materialen en kent een ongekende gevoeligheid en nauwkeurigheid. Ook optimaliseert het moeiteloos verschillende functies tegelijkertijd, werkt bij omgevingsdruk en -temperatuur, hergebruikt alle materialen en is bovendien de uitvinder van efficiëntie en duurzaamheid.'

Verbinding en uitwisseling 

Het lectoraat Biomimicry richt zich op verbinding tussen hogescholen, universiteiten en het bedrijfsleven. Daarnaast stimuleert het lectoraat de uitwisseling en samenwerking tussen de groene sector en domeinen als design, technologie, social sciences en biobased economy. Dit om te komen tot een 'cross-over' product, proces of systemische innovaties. 

Ylva Poelman

Ylva Poelman is natuur- en sterrenkundige. Ze is gespecialiseerd in de gebieden bionica, innovatie en people management. Ze is initiator van het Bionica Innovatie en Expertise Centrum. In juni 2015 verscheen haar boek 'De natuur als uitvinder' over de fascinerende wereld van de bionica. Ook schrijft ze over dit onderwerp tweewekelijks als columnist onder de titel 'De Bionische Vrouw' voor het dagblad Trouw.

Trefwoorden: