Eerste Podiumdag VHL in teken van Kust- en Zeemanagement

13-05-2015

Op 29 april kwamen ruim 100 mensen naar Hogeschool VHL om deel te nemen aan de eerste Hogeschool Podiumdag. De dag werd georganiseerd door Hogeschool VHL in samenwerking met de Waddenacademie.  

De Hogeschool Podiumdag is de eerste in een jaarlijks terugkerende reeks. Het doel is om de interactie tussen hogescholen en samenleving verder te versterken.  

Podiumdag 2015
Podiumdag 2015 stond in het teken van de opleiding Kust- en Zeemanagement. Er was ruim tijd voor het uitwisselen van kennis tussen studenten en experts binnen en buiten het onderwijs. Ook werden actuele vraagstukken besproken.

Inleidende presentaties
De dag werd geopend door de dagvoorzitter Katja Phillippart, directielid Ecologie van de Waddenacademie. Inleidende presentaties van Jouke van Dijk (voorzitter Waddenacademie) en Harry Ankoné (Directeur domein Delta Areas and Resources van Hogeschool VHL) gaven een beeld van het werk van beide instituten. 

Kust- en Zeemanagement
Tijdens de inhoudelijke sessies kwamen verschillende onderwerpen aan bod. Zo gaf oud-lector Martin Baptist een overzicht van de opleiding Kust- en Zeemanagement (KZM). Hij vertelde welke competenties en vaardigheden de studenten leren om zich als gamma-beta professionals te kunnen ontwikkelen. De studie is veelzijdig, zowel qua kennisaanbod als qua activiteiten, met colleges, veldwerk en stages in binnen- en buitenland.

Een greep uit de presentaties
Jeroen Huisman (docent bij Hogeschool VHL) vertelde over een 'dag in het leven' van een docent-onderzoeker vismigratie. Tweedejaarsstudente Lissie de Groot sprak over haar onderzoek bij het NIOZ naar verschillende technieken om opgeloste organisch materiaal te meten. Bart van de Kolk, oud-student KZM, werkt nu als duurzaamheidscoördinator bij Groningen Seaports. Hij liet in zijn presentatie de ontwikkeling van het havengebied zien en de rol die Groningen Seaports heeft in het zoeken naar oplossingen voor duurzaamheidsvraagstukken. 

Gastheer Hogeschool Podiumdag 2016
Hans Revier, lector Mariene Wetlands Studies bij Stenden Hogeschool, nam aan het einde van de dag het stokje van VHL-lector Paddy Walker over en zegde toe dat Stenden in april 2016 gastheer zal zijn.