De ontwerper

Module deeltijdopleiding Tuin- en Landschapsinrichting

Ben je benieuwd of het vak van ontwerper voor jou is weggelegd? Of heb je die stap al gezet en wil je concreet aan de slag met het verbeteren van de inrichting van een ontmoetingsplek, plein of park? Dan is deze module iets voor jou!

Doel module

In de module De ontwerper leer je hoe je vanuit een zelf gekozen ruimtelijk probleem, in duidelijk gestructureerde stappen - inventarisatie, analyse, visie (beeldessay), concept, schetsontwerp, definitief ontwerp, materialisering - komt tot een ontwerpoplossing.

Opbouw module

De module bestaat uit twee opdrachten:

  1. Opstellen van een beeldessay

Je gaat aan de slag met een ontwerpopgave in je eigen woonomgeving. Je maakt een beeldessay – een soort stripverhaal – waarin je door middel van tekeningen, foto’s, schilderijen, patronen, kaarten e.d. vertelt hoe je gebied is ontstaan, hoe het er in het verleden uit zag, hoe het nu in elkaar zit en wat jij denkt dat de ruimtelijke karakteristieken zijn. Dit beeldessay gebruik je als inspiratiebron voor je eigen ontwerp.  

  1. Het maken van een ontwerp

Je formuleert de ontwerpopgave voor het gebied dat je hebt gekozen. Mogelijke ruimtelijke problemen waarop je kunt inspelen met je ontwerp zijn bijvoorbeeld dat de belevingswaarde ontbreekt, dat de toegankelijkheid van het gebied beperkt is voor bepaalde doelgroepen, dat de inrichting is verouderd voor wat betreft de ruimtelijke opbouw en materialen of dat de biodiversiteit beperkt is.

Eindproduct en beoordeling

Je eindproduct bestaat uit een poster, maquette of videopresentatie waarin je de stappen visualiseert die je hebt doorlopen tijdens het ontwerpproces. Je legt uit wat je opgave was en hoe je dit ontwerpend hebt opgelost. Je presenteert je bevindingen bij voorkeur op locatie.

Deze module maakt deel uit van het tweede jaar van de deeltijdopleiding Tuin- en Landschapsinrichting.

Praktische informatie

Locatie: Velp
Kosten: € 1.421,00 (7EC)
Cursusduur: 9 studiedagen 
Startdatum: 25 april 2025
Cursusdata: volgt nog
Toelatingseis: afgeronde havo- of mbo-opleiding niveau 4 plus voorkennis vanuit de verwante modules uit jaar 1 van de deeltijdopleiding

Aanmelden

Je meldt je aan als contractstudent via deze link. Klik op Nieuwe aanmelding, maak een account aan en schrijf je in. Heb je nog vragen over de module of je inschrijving, neem dan contact op via [email protected].

Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) behoudt zich het recht voor om wijzigingen in een studieprogramma, docenten en de inhoud aan te brengen als dat nodig is voor het bereiken van het resultaat of in geval van overmacht.