Youri van Woerkom

Afgestudeerde Bos- en Natuurbeheer

 

"Perfecte combinatie tussen denken en doen"

Youri volgde de studie Bos- en Natuurbeheer aan HVHL. Daarna deed hij, ook bij HVHL, een minor Bomen in de stedelijke omgeving. In 2019 studeerde Youri af. Vooral met de minor had hij zijn richting helemaal gevonden. Youri werkt nu zelfs bij het bedrijf waar hij zijn afstudeeropdracht deed. Als Boomtechnisch adviseur bij Econsultancy houdt Youri zich bezig met bomen in een stedelijke omgeving.

Het leukste aan zijn werk vindt Youri de afwisseling tussen de praktijk en het denkwerk. “De ene dag ben je buiten aan het graven en de andere dag maak je ingewikkelde analyses. Ik zou mezelf nooit de hele dag naar een computer zien staren. Maar ik zie het ook niet zitten om elke dag in weer en wind bomen te snoeien. Deze combinatie is perfect. Ik begeleid projecten van begin tot eind. Van het eerste belletje van de klant tot aan het opleveren van het rapport en het toelichten bij de klant. Ik maak een onderzoeksopzet en ga dan zelf het veld in om te boren en te graven. Daarna maak ik een rapport en geef ik een advies, dat hele traject zelf doen, is echt top.”

Via een omweg op de juiste plek

Youri heeft niet in één keer zijn ideale studie gevonden. “Ik vond het heel moeilijk om een keuze te maken. Ik wilde eigenlijk iets met economie doen, maar bij de open dagen ontdekte ik dat dat niks voor mij was, al die droge stof. HVHL stond nooit heel hoog op mijn lijstje, omdat ik vlakbij woonde. Ik wilde naar een grote stad. Ik ben eerst security management gaan doen, maar dat vond ik na een half jaar ook niks. Uit een competentietest bleek dat ik heel omgevingsbewust ben en dat ik goed ben in vaktechnische kennis toepassen. Dat sluit perfect aan bij de opleiding Bos- en Natuurbeheer. Uiteindelijk ben ik dus toch daar begonnen en dat bleek heel goed bij me te passen.”

Doe iets waar je goed in bent

Oriënterende studenten wil Youri meegeven om iets te doen wat ze leuk vinden én waar ze goed in zijn. “Je kan iets heel leuk vinden, maar als je er niet zo goed in bent, wordt het toch moeilijk. Als je iets leuk vindt én je hebt er aanleg voor, dan wordt het werk ook leuker. Youri heeft geen moment spijt gehad van zijn studiekeuze. “Studeren op HVHL is gewoon heel relaxed. De docenten kennen je allemaal bij naam, het is kleinschalig en persoonlijk. Dat is uniek en heel prettig.”

Afgestudeerde Bos- en Natuurbeheer