Ymke en Esmée

“Deze studie gaat dus echt om samenwerken”

Ymke (18) en Esmée (21) hebben de module Wijkbeleving net afgerond. Ze zijn eerstejaars studenten van de opleiding Management van de Leefomgeving bij HVHL in Velp. “Het is grappig dat wij beiden eigenlijk uit een heel ander deel van Nederland komen,” vertelt Esmée. “Ik kom uit het oosten, uit Terwolde, en Ymke komt uit het zuiden, uit Middelburg.” Ze vertellen over het eerste onderzoek dat ze tijdens de opleiding doen.

“In onze tweede lesperiode volgden wij de module Wijkbeleving. Hier kregen wij de opdracht van de gemeente Rheden (waar Velp onder valt) om de leefbaarheid in een van haar dorpen te onderzoeken. Leefbaarheid betekent eigenlijk hoe aantrekkelijk en geschikt een wijk is om er te wonen. Hiervoor hebben we samen een enquête opgesteld met de belangrijkste thema’s die speelden in het dorp. In totaal hebben we bijna 500 enquêtes fysiek uitgedeeld aan alle bewoners van het dorp. Ook konden bewoners hem met een QR-code digitaal invullen.”  

Bewoners interviewen

''Wat ik leuk en verrassend vond aan deze module was dat we aan het begin direct in het diepe werden gegooid,” vertelt Ymke. We mochten in het dorp meteen beginnen met ons eigen onderzoek door het interviewen van de bewoners.'' 

Esmée: “Wat ik leuk vond was juist het einde: wachten op de uitslag van de enquête en die daarna verwerken tot een antwoord op onze vragen.” 

Met de klas een mooi resultaat halen

“Aan het einde van het onderzoek hebben we met de gehele klas een geslaagde bewonerspresentatie neergezet en een officieel onderzoeksrapport opgeleverd aan de gemeente. Vooral door de goede samenwerking van alle klasgenoten zijn we tot dit eindresultaat gekomen. Deze studie gaat dus echt om samenwerken. En gelukkig waren de opdrachtgevers net zo blij met het resultaat als wij!”  

“Bedankt voor het mooie onderzoek en alweer benieuwd naar volgend jaar!”
Simon van Ommen, Ontwikkelmanager Gemeente Rheden 

Groepsfoto met Ymke en Esmee