Willemijn van der Zwaard

"Ik kan mijn studie volgen én mijn droom najagen!"


Willemijn van der Zwaard / Diermanagement / Nederlands Kampioen cheerleadingAl voor het derde jaar combineert Willemijn van der Zwaard (22) topsport met haar studie Diermanagement. "Als lid van het nationale cheerleading team, de Frisian Cheer Stars, heb ik vaak wedstrijden over de grens. Hoogtepunt van het jaar is het WK in de Verenigde Staten. Zó fijn dat ik bij Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) de begeleiding krijg die bij mij past via een topsportcontract. Op deze manier kan ik én mijn studie volgen én mijn droom najagen!"

Basis
“Ik ben met turnen begonnen toen ik ongeveer vijf jaar was”, vertelt Willemijn. “Later volgde de stap naar acro (acrobatiek). Dit deed ik al vrij vroeg op hoog niveau, met deelname aan NK’s en internationale wedstrijden. Deze sporten vormen een cruciale basis om een goede cheerleader te worden: je moet kunnen springen en salto's maken, je moet je partners - die je in de lucht gooit - veilig kunnen vangen, en tegelijkertijd moet je sierlijk op de vloer staan. Het is en blijft namelijk een jurysport. Ik maak nu voor het vierde jaar deel uit van de Frisian Cheer Stars, het Nationale All Girl Cheerleading team van Nederland.”

Training
“Ik heb twee fantastische trainsters die iedere training voor ons klaar staan. Wij zijn een team van 23 meiden waarmee wij vaak in binnen- en buitenland onderweg zijn. Hiervoor moet veel getraind worden; drie keer in de week in Heerenveen en om de week een trainingsweekend. De focus ligt op de moeilijkheidsgraad van de stunts en hierbij moet alles ook synchroon en sierlijk verlopen. We hebben vijf stuntgroepen op de vloer staan, waarmee we torens bouwen, meiden gooien, salto's springen en overgangen maken. Omdat het een teamsport is, leer je al gauw dat het team op nummer één komt en niet jij als individu.”

Comeback
"Helaas heb ik ook een aantal jaren moeten missen vanwege zware blessures; ik heb op een gegeven moment beide enkels gebroken. Na mijn revalidatie zijn we in 2017 Nederlands kampioen geworden. Dit betekende dat wij Nederland mochten vertegenwoordigen op het WK. Geweldig natuurlijk, maar mijn hoogtepunt was toch echt die persoonlijke comeback! Dit jaar gaat FCS voor het vierde jaar op rij naar het WK in de Verenigde Staten. Als jong meisje kon ik hier alleen maar van dromen. Wat een ervaring is dat toch iedere keer!”

Studie Diermanagement
“Ik zit in het derde jaar van mijn studie Diermanagement, met als major Dier&Samenleving en als minor International Business and Resource Management. Voordat ik bij HVHL ging studeren, heb ik twee jaar over de wereld getrokken en op verschillende plaatsen gewoond en gewerkt, zoals in Zimbabwe, Australië en Nieuw-Zeeland. Vandaag de dag combineer ik topsport met een fulltime studie, ik werk ook nog bij Dier&Recht (een advocatenkantoor voor dierenwelzijnszaken), ik ben voorzitter van Green Office Leeuwarden en natuurlijk heb ik ook mijn familie, vrienden en twee honden. Dit vergt een goede planning en discipline, maar ook veel plezier. Ik doe namelijk alleen, waar ik echt gelukkig van word!”

Topsportregeling
“Omdat cheerleading een nog niet erkende NOC*NSF sport is, heb ik een andere regeling dan reguliere topsporters. Vanuit de Nederlandse cheerleadingbond heb ik een topsportverklaring gekregen. Hiermee word ik erkend als sporter van FCS en als cheerleader van Nederland. Met deze regeling was het mogelijk om een topsportcontract aan te gaan met HVHL; heel fijn om deze back-up te hebben! Mijn sportieve doelen? Ik ga voor winst op het EK en 'top 5' op het WK! Op maatschappelijk gebied wil ik in de toekomst niet met dieren werken, maar vóór dieren. Ik vind namelijk dat je het meest voor dieren kan betekenen, door op rechtsniveau de wetgeving aan te passen, waardoor een hele hoop welzijnsproblemen voorkomen kunnen worden."

Willemijn van der Zwaard, student Diermanagement en regerend Nederlands kampioen cheerleading
Als Nederlands team onderweg
EK cheerleading in Helsinki, Finland (2018)