Sabine Waschull

"Wat maatschappelijk verantwoord ondernemen en de drie pilaren voor een bedrijf betekenen"


Tijdens het derde jaar van haar studie International Business, kreeg Sabine Waschull de gelegenheid om haar nieuw verworven kennis toe te passen op een real-life duurzaamheidsproject; een opdracht voor 'The Frisian', een zuivelconsultancybedrijf dat zuivelproducerende en -verwerkende bedrijven adviseert en assisteert in verschillende bedrijfsdomeinen.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)
The Friesian benaderde studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) en liet hen tijdens gesprekken weten, dat het bedrijf zich zeer bewust is van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO), maar dat men daar tot nu toe nog niet actief mee was. "Het bedrijf vroeg ons om te beoordelen op welke manier ze het konden implementeren in hun processen", vertelt Sabine. "Ze zijn van mening dat de samenleving over het algemeen steeds meer belangstelling heeft voor MVO en dat bedrijven moeten gaan nadenken over hun eigen impact en hoe ze een bijdrage kunnen leveren." 

Voorsprong
"MVO kan bedrijven immers een voorsprong op de concurrentie geven, wat kan leiden tot een bovengemiddeld rendement. In een groep van vijf hebben we het bedrijf geanalyseerd en interviews afgenomen met medewerkers, waarna we concludeerde dat The Friesian een duidelijk omschreven MVO-beleid mist."

Essentiële stap
"De studenten zagen het als een essentiële stap voor The Friesian, om een ​​MVO-beleid - inclusief MVO-missie, visie en ethische code - in de hele organisatie in te voeren, die samen met hun huidige strategie, synergieën opleveren en waarde toevoegt aan de organisatie. The Friesian is al betrokken bij MVO-activiteiten zoals duurzame landbouw en heeft ethische normen die het bedrijf handhaaft, maar communiceert zijn betrokkenheid bij belanghebbenden niet". 

Uitdagend en belangrijk
Het beleid dat de studenten hebben ontwikkeld, zal een duwtje in de goede richting zijn en de basis vormen voor verdere CSR-activiteiten. "Dit zeer interessante project voor een echt bedrijf gaf inzicht in wat MVO en de drie pilaren echt betekenen en hoe uitdagend en belangrijk het is", aldus Sabine.

Meer weten?
Opleidingsinformatie International Business