Rianna Kooke

”Ik wil méér dan de functies die ik met het mbo kan doen”

“Het fijnst aan deze opleiding is de afwisseling: elke module is anders. De ene keer heb je theorieles, dan weer zit je op een lab. De theorielessen passen we vaak direct toe in de praktijk. In het schoolgebouw op het Van Hall zijn microbiologische en chemische laboratoria aanwezig en een voedingsmiddelenhal. We doen er leuke opdrachten zoals bier brouwen, kaas maken en droge worst of rookworst maken.”

“We doen leuke opdrachten zoals bier brouwen, kaas maken en droge worst of rookworst maken”

“In het eerste jaar krijg je al verschillende richtingen, zoals bakkerij, zuivel en vlees. Bij elk onderdeel doorloop je het hele productieproces. Bij een module in het eerste jaar is een onderdeel bakkerijtechnologie, hierbij doe je bijvoorbeeld onderzoek naar de invloed van gist in brood en experimenteer je met bepaalde ingrediënten, en we zijn op excursie geweest naar Koopmans. Een bezoek aan zo’n grote fabriek geeft een goed beeld van hoe het werkveld eruit kan zien. Bij een andere module zet je een keer zelf een bedrijfje op om te leren hoe je omgaat met dingen als marketing – alles wat belangrijk is om je product op de markt te brengen.”

“Het fijnst aan deze opleiding is de afwisseling: de ene keer heb je theorieles, dan weer zit je op een lab”

Op weg naar een hbo-diploma

“Naast deze opleiding werk ik bij Ausnutria, een bedrijf dat babyvoeding maakt. Daar kon ik blijven werken na mijn mbo-afstudeerstage. Ik werk er op de afdeling QC, quality control, waar ik me bezighoud met de monsterverzending, de kwaliteit bewaak en de hygiëne in de fabriek op orde hou. Het leuke van zo’n baan is dat je op kantoor werkt, maar ook vaak even in de fabriek bent.”

“Toen ik naar een Open Dag ging en verhalen hoorde van andere studenten, was ik om”

“Het was niet altijd al mijn plan om op het hbo door te studeren, maar tijdens stages kwam ik erachter dat ik méér wil dan de functies die ik met mbo kan doen. Het kwaliteitsgedeelte in de voedingsmiddelenindustrie vind ik interessant, maar voor een functie zoals QA-officer heb je een hbo-diploma nodig. Toen ik naar een Open Dag ging en verhalen hoorde van andere studenten, was ik om. Je merkt dat studenten hier heel gedreven zijn. En het was een goede keuze: omdat je dieper ingaat op de theorie, heb ik nu al veel meer geleerd dan ik had verwacht.”