Nicolet de Zwart

"Ik kijk elke dag met andere ogen naar het landschap"


Een jaar geleden besloot Nicolet, nu eerstejaars deeltijdstudent Land- en Watermanagement bij Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL), het roer om te gooien. Ze verhuisde vanuit de bergen in Zwitserland, waar ze achttien jaar in de sport- en evenementenbranche had gewerkt, terug naar Nederland. “Ik wilde iets anders en het liefst in eigen land. Bij een beroepsintegratiecursus kwam ik erachter, dat ik graag iets met land en water wilde gaan doen."

Deeltijd: de ideale combinatie
Nicolet kwam vervolgens uit bij de associate degree Land- en Watermanagement van HVHL en dat heeft haar verwachtingen overtroffen. "Deze deeltijdopleiding is precies wat ik zocht! Door de nieuwe kennis die ik opdoe, kijk ik elke dag met andere ogen naar het landschap en dat is heel leuk. Ik wilde niet alleen naar school, maar ook aan de slag en met m’n laarzen in de bagger staan. Sinds januari 2019 loop ik stage bij het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in Heerhugowaard, waar ik nu ook woon. Ik leer en werk bij het cluster Hoogwaterbeschermingsprogramma, zoals ik graag wilde.
Het geweldige eraan is dat ik iedere dag de nieuw opgedane land- en waterkennis kan toepassen en verder kan ontwikkelen.”

Projecten met water
Bij het hoogheemraadschap werkt Nicolet mee aan diverse projecten. Bij een daarvan coördineert ze de oplevering en overdracht van een versterkte dijk en een ander zit juist nog in de verkenningsfase. Zoals bij alle projecten heb je te maken met allerlei stakeholders en er is veel afstemming; een erg interessante uitdaging.”

Studiebelasting
Een tip heeft Nicolet nog wel in petto. “De studie neemt, inclusief schooluren, ongeveer 20 uur per week in beslag. Probeer je een voorstelling te maken hoe je dit gaat indelen in jouw leven. De studie zal waarschijnlijk ook een impact op jouw naaste omgeving hebben, ik kan je aanraden dit in een zo vroeg mogelijk stadium te bespreken. In het begin reisde ik op en neer vanuit Zwitserland en dat was eigenlijk niet te doen. Nu ik in Nederland woon, gaat het veel beter.”

Netwerk
Ook sociaal heeft Nicolet het naar haar zin op de deeltijdopleiding. “Je leert allemaal medestudenten kennen met andere achtergronden en zo kun je van elkaar leren. Je bouwt echt een netwerk op voor de toekomst.” En als het aan Nicolet ligt, zal ze nog veel gebruik gaan maken van dat netwerk. “Ik wil zeker in deze richting blijven werken. Projecten met land, water en zeewaterkeringen vind ik heel erg leuk.”

Meer weten?
Opleidingsinformatie Land- en Watermanagement (deeltijd)