Monica Tartau

"Ik besloot om in Nederland te gaan studeren"


Ruim vijf jaar geleden verliet Monica Tartau haar geboorteland Roemenië.
"Ik was negentien en had veel zin in het avontuur dat ging komen, maar wist toen nog niet hoe het was om zelfstandig te zijn en zonder mijn familie te leven. Ik verzamelde al mijn moed en besloot om mijn bachelor bij Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) in Wageningen (nu Velp) te gaan doen."

Droom
"Mijn grootste droom was om diervoedingsdeskundige te worden", vertelt Monica. "Het was niet alleen mijn droom, maar ook die van mijn familie. Een nieuwe omgeving vond ik in het begin erg spannend, maar ik keek er ook naar uit om nieuwe dingen te leren. Tot het derde jaar heb ik Toegepaste Dierwetenschappen gestudeerd en daarna besloot ik over te stappen naar Dier- en Veehouderij. Dat paste beter bij mijn toekomstplannen."

Waardevol
"Als ik nu terugkijk op die jaren, zou ik alles weer precies hetzelfde doen. De lessen waren heel waardevol en ik heb ervaringen opgedaan die ervoor hebben gezorgd dat ik me kon ontwikkelen tot de vakspecialist die ik nu ben. Ik vind het fijn dat ik zoveel enthousiaste docenten heb leren kennen en om in Nederland te wonen. Tijdens mijn stageperiodes heb ik gewerkt bij bekende Europese bedrijven en onderzoekscentra. Ik heb een uitgebreid netwerk opgebouwd en ik ben dankbaar voor alle kansen die HVHL mij heeft gegeven."

Levenservaring
"Naast alle praktische vaardigheden die ik heb ontwikkeld door bijvoorbeeld de boerderijbezoeken, de groepsprojecten en mijn stages, heb ik ook veel levenservaring opgedaan. Ik heb geleerd om in een nieuwe omgeving met een andere cultuur te leven, nieuwe vrienden te maken en om voor vijf jaar afscheid te nemen van mijn familie. Ik heb ook veel over mezelf en mijn ontwikkelingsproces geleerd. Soms mis ik mijn studieadviseur die mij de juiste vragen stelde en mij hielp om mijn droom waar te maken."

Veel geleerd
"Ik kijk met een goed gevoel terug op de vier jaar die ik bij HVHL heb doorgebracht. Binnenkort rond ik mijn Double Degree 'Master Animal Nutrition and Feeding' aan Wageningen University af. Ik heb hier, en aan Aarhus University in Denemarken veel geleerd op theoretisch gebied. Daarnaast heb ik veel praktijkervaring opgedaan bij Europese bedrijven. Ik ben dankbaar voor alles wat ik heb geleerd bij HVHL en tijdens mijn universitaire opleidingen. Met mijzelf heb ik afgesproken dat ik deze kennis ga delen met mijn oude klasgenoten."

Meer weten?
Opleidingsinformatie Dier- en Veehouderij, Velp

Monica Tartau