Martijn Olij

"Ik wil aan het werk in de plantenveredeling, want dat vind ik enorm interessant"

De ouders van Martijn Olij zijn geen tuinders, maar hij wilde van jongs af aan al iets met planten doen. Ze hadden een moestuin in hun tuin en daarover zwaaide Martijn de scepter. Nu studeert hij Tuinbouw en Akkerbouw bij Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL). Deze opleiding was precies wat hij zocht!

Planten en techniek
"Op school sprak de decaan mij aan en vroeg of Tuinbouw en Akkerbouw bij HVHL niet iets voor mij zou zijn. Planten én de techniek er achter, het leek mij wel wat. Na de open dag was ik overtuigd: deze opleiding was wat ik zocht. Ik zit nu in mijn tweede jaar. Met een medestudent onderzoek ik de invloed van hormonen op spinazieplanten. Dat doe ik in opdracht van een plantenveredelingsbedrijf, waar ik vorig jaar stage liep. We werken met verschillende hormonen. Het ene laat planten extra hard groeien, terwijl het andere de plant juist in 'slaap sust'."

Hormonen
"We hebben het geprobeerd en het werkt inderdaad. Veredelingsbedrijven werken met het kruisen van rassen, die daartoe tegelijkertijd moeten bloeien. Met de hormonen kun je dat moment regisseren. Niet alleen voor ons is dit gebruik van hormonen nieuw, dat geldt ook voor het bedrijf waarvoor we het doen. We hebben zelf gezorgd voor deze opdracht door contact op te nemen met het bedrijf. Ze zijn dan ook heel benieuwd naar de resultaten."

Stage in Canada
"Tot nu toe bevalt de studie mij heel goed. Vooral de stages, bijvoorbeeld mijn boerderijstage in Canada. Daarna is het wel weer even doorbijten in de schoolbanken, want ik vind het werk in de praktijk hartstikke leuk. Maar goed, die theorie heb ik wel nodig voor mijn volgende stage - en voor mijn werk straks."

Banen voor het oprapen
"Ik wil aan het werk in de plantenveredeling, want dat vind ik enorm interessant. En de banen liggen voor het oprapen! Niet alleen zijn vakmensen schaars, de bedrijven groeien ook nog eens enorm. Het zou me dan ook niet verbazen als ik straks én kan werken, én mag doorstuderen in Wageningen."

Meer weten?
Opleidingsinformatie Tuinbouw en Akkerbouw