Marjolein Roffel en Berend Poppema

“Na een gezamenlijke opdracht in het derde jaar besloten we om samen af te studeren”


Marjolein Roffel (22) en Berend Poppema (26) studeerden allebei Tuin- en Landschapsinrichting bij Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) en hebben deze opleiding inmiddels succesvol afgerond. Berend was enthousiast over de major Management van de Buitenruimte en Marjolein wilde zich graag op de sociale kant van het vakgebied richten. Nadat ze in het derde jaar gezamenlijk aan een opdracht hadden gewerkt, besloten ze om samen af te studeren. Hun project scoorde een mooie ‘acht’ en haalde zelfs de krant.

Marjolein
“Voordat ik naar Velp verhuisde, heb altijd in Doorn gewoond”, vertelt Marjolein. “Dat is ook de plaats waar ik mijn vwo heb afgerond. Hierna heb ik een half jaar in Wageningen Gezondheid & Maatschappij gestudeerd, maar ik miste binnen deze studie de link met het werkveld. Ik ben bij Tuin- en Landschapsinrichting in Velp terecht gekomen, omdat je hier het creatieve met het praktische kan combineren. Toen ik aan deze studie begon, wilde ik landschapsontwerper worden. Na verloop van tijd kwam ik er echter achter, dat ik het veel leuker vind om mij op de sociale kant van dit vakgebied te richten. Uiteindelijk ontwerpen wij de buitenruimte voor de inwoners, dus het gesprek aangaan met deze mensen is belangrijk.
Om vervolgens het beheer van de openbare ruimte hierop aan te passen, vind ik een enorm interessante uitdaging. Op dit moment ben ik met de minor Adviseren aan de HAN bezig en daarna ben ik afgestudeerd.”         

Berend
Haar studiegenoot Berend woont in Arnhem. “Oorspronkelijk kom ik uit Friesland, waar ik nog vaak te vinden ben. Ik ben gek op reizen en nu ik ben afgestudeerd, ga ik vijf maanden met een rugzak op pad door Zuidoost-Azië. Voor deze studie heb ik de hoveniersopleiding in Leeuwarden gedaan en het werken in de tuin is een grote hobby van mij. Zodoende ben ik ook bij HVHL terecht gekomen. Door grootschalige groenprojecten waar ik op het mbo aan had gewerkt, wist ik al dat ik Management van de Buitenruimte als major wilde doen. Het leuke aan deze afstudeerrichting is dat je vaak tussen de partijen in staat en het overzicht moet bewaren. Daarnaast moet je op basis van je ervaring en kennis passende adviezen geven, om zo tot geschikte oplossingen te komen. Dat spreekt mij erg aan.”

Samen afgestudeerd
“Nadat we in het derde jaar gezamenlijk aan een opdracht hadden gewerkt, hebben we besloten om samen af te studeren”, aldus Marjolein. “Na vele gesprekken met verschillende adviesbedrijven binnen de groensector hebben wij besloten om bij BTL Advies in Den Bosch aan de slag te gaan. Hier hebben wij een methode ontwikkeld om de beleving van de openbare ruimte te meten. Vervolgens onderzochten we hoe het beheer hierop aangepast kan worden.”
“Ons onderzoek vond plaats in Dodewaard en haalde zelfs de Gelderlander”, besluit Berend. “Wij hebben ons afstuderen als een zeer leuke tijd ervaren en hebben het ook mogen afsluiten met een mooie ‘acht’ als eindcijfer.”

Meer weten?
Opleidingsinformatie Tuin- en Landschapsinrichting