Mariska

"Na alle opgedane kennis tijdens de studie, vond ik de praktijk een echte toevoeging.”


Mariska is studente Diermanagement en heeft vijf maanden stagegelopen bij de Centrale Dienst Proefdieren (CDP) in Groningen. Tijdens haar stage was zij vooral bezig voor de onderzoeksgroep pathologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), waarvoor zij een opdracht heeft uitgevoerd. Daarnaast heeft ze mee kunnen kijken binnen de organisatie; van proefdierverzorging tot het uitvoeren van een MRI scan.

Proefdierkundig werk
Tijdens haar stage heeft Mariska een complexe operatieve handeling uit mogen voeren op het gebied van aorta transportatie. Ze heeft een canule (buisje) in de halsader van een rat gebracht en dit onderhuids doorgetrokken naar de rug, zodat een zelfregelpompje met een medicijn op de rug kan worden bevestigd. Door het pompje hoeft de rat niet meer opgepakt te worden tijdens de proef, wat bij het dier de stress verminderd. Dit is typisch proefdierkundig werk; het dierlijk ongerief zo laag mogelijk houden. Het daadwerkelijke onderzoek is vervolgens aan het onderzoeksteam.  

Verantwoording
“Het CDP is een leuke stage-omgeving", vertelt Mariska. "Ik had het gevoel dat ik alles kon vragen en dat mensen vertrouwen in mij hadden. Hulp werd erg gewaardeerd en ik voelde me net als de anderen; een collega van de afdeling! Ik vond het uitvoeren van de operatieve handeling meteen fascinerend. Je hebt dan een grote verantwoording. De operatie moet goed uitgevoerd worden voor zowel het dier als voor het onderzoek. De CDP heeft, ondanks het feit dat ze dierproeven uitvoeren, dierenwelzijn hoog in het vaandel staan. Dit is voor mij één van de redenen geweest om stage te lopen bij dit bedrijf. Na alle opgedane kennis tijdens de studie, vond ik de praktijk een echte toevoeging.”

Meer weten?
Opleidingsinformatie Diermanagement