Margreet van der Holt

"Tijdens mijn stage ben ik op ongeveer zestig bedrijven in Nederland en België geweest"


Margreet van der Holt studeert Toegepaste Dierwetenschappen, een specialisatie van de opleiding Dier- en Veehouderij, in Leeuwarden. Tijdens haar stage heeft ze erg veel geleerd binnen de melkveehouderijsector, inclusief marketing en verkoop.

Oriëntatiestage
"Mijn oriëntatiestage van tien weken heb ik gelopen bij Vink-Elst. Dit is een bedrijf welke specialistische apparaten voor in de veehouderij levert. Denk bijvoorbeeld aan de veeverlosser en de koeborstel. Vink-Elst is een tamelijk klein bedrijf en dat maakte de sfeer erg persoonlijk. Ik heb dit stageadres geregeld na contact te hebben gelegd op de landbouwbeurs in Assen, waar dhr. Vink in een stand stond met zijn producten."

Onderzoek
"Mijn taak binnen het bedrijf werd het uitvoeren van een onderzoek naar een product: De doorloopbehandelgoot. Dit is een soort spoelbak voor koeklauwen ter bevordering van de klauwgezondheid. De goot is nog maar een aantal jaar in de verkoop en dus nog vol in ontwikkeling. Mijn onderzoek heeft duidelijk gemaakt hoe veehouders de goot precies gebruiken, tegen welke problemen de veehouders aanlopen, hoeveel verbetering de goot levert qua klauwgezondheid én de voor- en nadelen van de goot."

Bedrijfsvoering
"Ik ging als volgt te werk: In het begin van de week maakte ik telefonisch afspraken met de veehouders voor een bezoek, tijdens deze bezoeken legde ik een interview af en maakte ik foto's van het bedrijf en van de conditie van de goot. Aan het eind van mijn stage heb ik de gegevens verwerkt tot een verslag. Ik ben in die periode op ongeveer zestig bedrijven in Nederland en Belgie geweest. Ik heb dus veel verschillende manieren van bedrijfsvoering kunnen zien en de motivatie erachter kunnen horen. Ik heb tijdens mijn stage erg veel geleerd en gezien binnen de melkveehouderijsector, maar ook over bijvoorbeeld marketing en verkoop."

Positieve reacties
"Het was een leerzame maar ook erg leuke stage. Het bedrijf gaf mij veel zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Ook werden mijn ideeën en meningen erg serieus genomen. Mijn verslag wordt momenteel gebruikt bij de ontwikkeling van de goot, en ook is het verslag naar een aantal klanten gestuurd. Ook vanuit de veehouders kreeg ik veel positieve reacties, ze vonden het een goede service dat er op deze manier tijd voor ze werd gemaakt."

Tips
"Mijn tips aan toekomstige stagelopers zijn: Bezoek het potentiële stagebedrijf een keer, om zo te kijken of het bij je past. Wees niet bang om wat verder van huis te zoeken naar een plek. De stagetijd is zo voorbij en het zal je onvergetelijke herinneringen opleveren. En durf aan te geven wat je precies wilt leren, om zo het maximale uit je stage te halen!"

Meer weten?
Opleidingsinformatie Dier- en Veehouderij, Leeuwarden