Magdalena Dabringhaus en Tim Guntermann

"Je krijgt de basis van Life Sciences, maar richt je direct op forensisch onderzoek"

Wij zijn Magdalena Dabringhaus en Tim Guntermann, eerstejaars studenten Forensisch Laboratoriumonderzoek. Deze studie is voor ons echt uniek, in Duitsland wordt deze niet aangeboden als een bachelor's degree. Hier krijgen we veel theorie, wat we vervolgens in het laboratorium toepassen. We hebben al projecten uitgevoerd op stamcellen, dactyloscopie (fingerprinting) en DNA-onderzoek, wat buitengewoon interessant is!

Zouden jullie iets over jezelf willen vertellen?

Hi! Ik ben Magdalena, 25 jaar en ben nu eerstejaars student Forensisch Laboratoriumonderzoek. Ik kom uit Duitsland, waar ik Biologie heb gestudeerd.

Hoi, ik ben Tim, 21 jaar, ook Duits en eerstejaars student Forensisch Laboratoriumonderzoek.

Wat houdt de opleiding Forensisch Laboratoriumonderzoek in?

Magdalena: De opleiding is specifiek. We krijgen veel theorie, wat we vervolgens toepassen op het lab. Zo hebben we al projecten gehad met stamcellen, dactyloscopie (vingerafdrukken onderzoek) en DNA-onderzoek.

Tim vult aan: Je krijgt de basis van Life Sciences, maar richt je direct op forensisch onderzoek.

Waarom hebben jullie voor deze studie gekozen?

Magdalena: Ik heb Biologie gestudeerd in Duitsland. Zelf vond ik dat veel te algemeen. Bij Forensisch Laboratoriumonderzoek heb je direct een beeld waarvoor je bijvoorbeeld technieken op het lab gaat gebruiken. Je hebt direct een idee in wat voor werkveld je terecht komt.

Tim: Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in forensisch onderzoek. In Duitsland heb je deze studie niet, zoals die hier in Nederland is. In Duitsland heb je geen bachelor forensisch onderzoek. Alleen een master. De studie die je kan doen is veel breder, hier in Nederland kun je jezelf direct specialiseren.

Bevalt de opleiding?

Magdalena: Ik vind de opleiding echt interessant. Er komt ook veel terug van mijn studie Biologie, maar nu weet ik waar ik het voor doe!

Tim: twee woorden: love it.

Hoe is het om in een ander land te studeren?

Hiervoor zat ik op de universiteit, hier doe ik meer praktijk. Ook zijn de klassen veel kleiner dan in Duitsland. Dit is fijn omdat de band tussen docent en studenten veel beter is. Je kent elkaar, kan de docenten alles vragen.

Tim: Ja, daar ben ik het mee eens. In Duitsland ken je als student de docenten niet zo goed, omdat je met veel meer studenten bent.

Wat vinden jullie van HVHL?

De sfeer op school is erg gezellig. In de introductieweek hebben we veel Nederlandse studenten ontmoet, maar we hebben ook veel contact met Duitse studenten.

Wat vinden jullie van Leeuwarden als studentenstad?

Magdalena: Leeuwarden is een fijne stad: niet te klein, niet te groot. Er is altijd iets te doen. In de zomer zijn er veel festivals en pub crawls. Je kan lekker buiten zijn en bijvoorbeeld een bootje varen.

Tim: Het weer is wel minder goed dan in Duitsland.