Laurens Bakker

´Je doet hier in de praktijk ideeën op voor je toekomst´

´Wij hebben al mijn hele leven, 22 jaar dus, een biologische schapenboerderij op Terschelling. De Zeekraal, kijk maar op www.dezeekraal.nl. Daar lopen zo´n 300 Friese melkschapen, 50 vleesschapen, Tesselaars. We hebben een ijsmakerij, een kaasmakerij, een camping, sinds 2020 zijn we ook zorgboerderij… Ja, veelzijdigheid troef. Altijd in ontwikkeling.¨ Aan het woord is Laurens Bakker, die zijn studie Biologische Melkveehouderij aan Van Hall Larenstein inmiddels combineert met het mede voeren van het familiebedrijf.

Prima van pas
¨Over combineren gesproken, voor mijn studie hier heb ik mbo Engineering gedaan aan het Friesland College in Leeuwarden. Techniek vind ik prachtig. En ik ben er eerlijk gezegd ook best goed in. Maar om er nou helemaal mijn werk van te maken, nee. Dat neemt niet weg dat mijn technische kennis en inzicht hier prima van pas komen. Want we hebben op de boerderij toch heel wat apparatuur, denk aan de kaas- en ijsmachines en zeker de landbouwmachines waar veel techniek bij komt kijken.¨

Ideeën opdoen
¨Kijk, hoe het er aan toe gaat op een biologisch bedrijf, dat is mij letterlijk en figuurlijk met de paplepel ingegoten. Voor mij is biologisch boeren de normaalste zaak van de wereld. Ik weet niet beter dan dat dat de beste manier van boeren is. Waarom ik dan toch Biologische Melkveehouderij ben gaan doen? Omdat je, ook al is de opleiding vooral koeiengericht, toch de praktijk van andere zowel gangbare als biologische melkveebedrijven leert kennen. En daar ideeën en inzichten opdoet die je kunt meenemen, kunt vertalen naar onze biologische schapenboerderij. En naar de toekomst daarvan.¨

Symbiose met de natuur
¨In onze biologische manier van boeren gaan wij steeds verder. In alles, maar dan ook echt in alles streven wij naar symbiose met de natuur om ons heen. Mijn afstudeeropdracht is daar ook een mooi voorbeeld van. Daarvoor ben ik bezig met de uitbreiding, zeg maar gerust de complete vernieuwing van onze stal. Die willen we zo ontwerpen dat hij helemaal opgaat in, helemaal één wordt met de omgeving. Over symbiose gesproken!¨

Meer weten? 
Opleidingsinformatie AD Melkveehouderij

Laurens Bakker