Klaas Groenen

“Hoe ik kon bijdragen aan het oplossen van een moeilijk vraagstuk in Kazachstan!”

“Deze opleiding sprak mij erg aan om verschillende redenen”, vertelt Klaas Groenen, student Bedrijfskunde en Agribusiness bij Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL). “Allereerst is de studie heel breed. De basis is gelijk aan een normale opleiding bedrijfskunde, maar de focus, voorbeelden, stages en opdrachten zijn gericht op de agrarische sector. Voor mij de perfecte combinatie van mijn persoonlijke interesse en een goede opleiding.”

Ervaringen

“Ik ben erg blij met deze studie. Het eerste jaar bestond voornamelijk uit de basisvakken voor bedrijfskunde. Hier moet je even doorheen, maar met de juiste docenten en begeleiding is dat geen probleem. De vele internationale studenten en de Engelstalige opleiding zorgden ervoor dat het tempo van de lessen niet te hoog lag en dat de leerstof goed te volgen was. Soms werden er studenten van verschillende studies bij elkaar gebracht om kennis uit te wisselen. Zo hebben we samengewerkt met de opleiding Voedingsmiddelentechnologie om een eetbaar product te ontwikkelen. Dit moesten we vervolgens presenteren aan vertegenwoordigers van de Rabobank, om zogenaamd in aanmerking te komen voor een lening. Erg leerzaam!”

Canada

“Het hoogtepunt van de studie was mijn stage in het tweede jaar. We kregen veel vrijheid bij het uitzoeken van een locatie. Ik wilde altijd al een keer naar Canada om op een 'megafarm' te werken en dit was natuurlijk een geweldige kans! Ik ben daadwerkelijk naar Canada geweest en het was echt de mooiste tijd van mijn leven. Ik zat in een geweldig gastgezin en heb daar alle ins en outs meegekregen wat betreft het runnen van een mega melkveehouderij.”

Kazachstan

“Ook voor mijn afstudeeropdracht ben ik een half jaar naar het buitenland gegaan. In Kazachstan deed ik onderzoek voor een bedrijf dat in Europa op grote schaal friet produceert en mogelijkheden zag in Centraal-Azië. Daar heb ik mij vooral beziggehouden met het zoeken naar een gepaste strategie om aan de juiste hoeveelheid aardappelen te komen. Is dat door samenwerking met lokale boeren en hen te begeleiden, of juist door een eigen boerderij te beginnen? Of misschien een combinatie van deze twee? Om hier achter te komen was ik werkzaam op een aantal van onze eigen testvelden en bij enkele boeren die wij adviseerden. Het mooiste aan deze opdracht was om te zien hoe een commercieel bedrijf een moeilijk vraagstuk benadert en een keuze maakt die deels gebaseerd is op jouw onderzoeken en adviezen.”

Toekomst en tips

“In de toekomst zou ik graag een job willen hebben waarbij ik projecten zoals mijn afstudeeropdracht kan aanpakken. Op die manier ben je zelf ondernemend bezig en vrij in je aanpak, maar wel in opdracht van een groot bedrijf. Tips voor toekomstige studenten? Kies vooral voor een stage en afstudeeropdracht die bij je passen en wees niet te bang om naar het buitenland te gaan. Dit zijn vaak prachtige opdrachten en ervaringen die jou als persoon vormen. Kijk hierbij niet teveel naar het feit of het wel goed op je CV staat. Jouw persoonlijke verhaal bij je ervaringen is veel belangrijker!” 

Meer weten?
Opleidingsinformatie International Business in Flowers and Food

Klaas Groenen is naast student ook een getalenteerd topsporter. Lees hier hoe hij zijn studie combineert met veldrijden op hoog niveau.

Klaas Groenen, student International Business in Food and Flowers in Velp
Klaas Groenen, student International Business in Food and Flowers in Velp