Klaas Groenen

"Geweldig blij met mijn Nederlandse titel!"

Klaas Groenen / International Business in Food and Flowers / Nederlands Kampioen veldrijden amateursKlaas Groenen (24) is student International Business in Food and Flowers bij Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) in Velp. Naast zijn drukke studie en stages in het buitenland, is hij ook een getalenteerd topsporter. Begin 2019 werd Klaas Nederlands kampioen veldrijden bij de amateurs, waarna hij de overstap naar de elitecategorie maakte. “Mijn doelen voor de toekomst? Eerst afstuderen en vervolgens kijken of ik als veldrijder een profcontract kan verdienen!”

Hockey en veldrijden
“Een aantal jaren geleden speelde ik nog hockey”, vertelt Klaas, die afkomstig is uit het Brabantse Boxtel. “Vervelende blessures gooiden echter roet in het eten, waarna ik de overstap naar het wielrennen heb gemaakt. Vooral het veldrijden ging mij zeer goed af. Oud-wereldkampioen Richard Groenendaal woonde destijds vlak bij mij in de buurt en van hem kreeg ik waardevolle adviezen.

Nederlands Kampioen
"Mijn mooiste wedstrijd was het Nederlands kampioenschap bij de amateurs 2019 dat ik wist te winnen. Die race begon echter met een hectische start: ik schoot uit mijn klikpedaal, waardoor ik pas als dertigste het veld inging. Binnen één ronde zat ik weer bij de eerste vijf renners, dus dat bood mogelijkheden. In de finale wist ik de kampioen van 2018, Yannick Runhart, en oud-prof Niels Wubben voor te blijven en zo naar de overwinning te rijden. Na het behalen van de Nederlandse titel ben ik overgestapt naar de elite-categorie. Ik rijd nu bij de profs mee en maak deel uit van een opleidingsploeg. Volgend jaar hoop ik een profcontract te krijgen!”

International Business in Food and Flowers 
“Vanaf mijn derde studiejaar combineer ik studie met topsport. Niet altijd gemakkelijk, want ik heb veel tijd in mijn sport gestoken. De opleiding International Business in Food and Flowers sprak mij erg aan om verschillende redenen. Allereerst is de studie heel breed. De basis is gelijk aan een normale opleiding bedrijfskunde, maar de focus, voorbeelden, stages en opdrachten zijn gericht op de internationale ketens van voedsel en bloemen. Voor mij de perfecte combinatie van mijn persoonlijke interesse en een goede opleiding."

Canada en Kazachstan
"Het hoogtepunt van de studie was mijn stage in het tweede jaar. Ik wilde altijd al een keer naar Canada om op een 'megafarm' te werken en dat is gelukt. Het was echt de mooiste tijd van mijn leven! Ook voor mijn afstudeeropdracht ben ik een half jaar naar het buitenland gegaan. In Kazachstan deed ik onderzoek voor een bedrijf dat in Europa op grote schaal friet produceert en mogelijkheden zag in Centraal-Azië. Momenteel heb ik al mijn vakken afgerond en hoef ik alleen nog het rapport voor mijn thesis te schrijven. Ik verwacht begin januari af te studeren en daarna richt ik mij even helemaal op de sport!”

Klaas Groenen pakt goud (NK Veldrijden amateurs 2019)
Op weg naar de Nederlandse titel