John Carlo Sembrano

"Hartstikke leuk om te ontdekken hoe het werkt - en hoe het niet werkt"


John Carlo Sembrano studeert Chemie bij Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) en blijft werken waar hij afstudeert. "Chemie studeren bij HVHL leek me wel een goed 'opstapje', maar al gauw bleek die studie zó uitdagend dat ik ben blijven hangen!"

Chemie is spannend
"Toen ik van de havo kwam, wilde ik graag farmacie gaan studeren aan de universiteit. De snelste manier is dan om een hbo propedeuse te halen. Chemie bij HVHL leek me wel een goed 'opstapje'. Maar al gauw bleek die studie zó uitdagend dat ik ben blijven hangen! Bovendien, met farmacie word je apotheker en juist dat lijkt me niet zo'n geweldig beroep. Chemie werd het dus, met maar een paar medestudenten, want chemie is geen erg populaire keuze bij scholieren. Onterecht! Het is hartstikke leuk om met al die stoffen aan de slag te gaan, te ontdekken hoe het werkt - en hoe het niet werkt. Deze stof verandert van kleur en die stof slaat neer. Waarom? Er zit soms een heel complex mechanisme achter een reactie. Dat maakt chemie zo spannend."

Banen voor het oprapen
"Voor mij is de organische kant van het vakgebied het meest interessant, dan werk je met de stofjes zelf. Je kunt ook de analytische kant op, dan werk je vooral met geavanceerde meetapparatuur. Wat je ook kiest: banen voor het oprapen, een hele luxe in deze tijd. Ik zeg altijd maar, als je vastberaden bent en je gaat er 100% voor, dan is succes altijd gegarandeerd. Dat heb ik als 'Greenteamer' tijdens mijn studie graag verteld aan aspirant studenten."

Baan
"Neem mijn eigen situatie. Ik ben mijn afstudeerstage gaan doen bij Syncom in Groningen. Per 1 juli studeer ik af. Vervolgens ga ik lekker op vakantie. Tot 1 september, want dan begint mijn baan bij... Syncom. Halverwege mijn stage heb ik even mijn mond open getrokken en gevraagd of ik hier aan de slag zou kunnen gaan. Ja dus, want ik beviel goed en om mijn vaardigheden zit de arbeidsmarkt te springen. Ik hoor soortgelijke verhalen van mijn medestudenten."

Mijn plek gevonden
"Ik ga nu een jaartje werken en sparen voor mijn volgende fase: de master en daarna de PhD in Chemie. Ik heb helemaal mijn plek gevonden in dit vakgebied. Waar een opstapje niet goed voor kan zijn!"

Meer weten?
Opleidingsinformatie Chemie