Gerko Zinger

“Mijn tip voor mbo’ers die de overstap naar hbo willen maken is om het gewoon te proberen. Je kunt meer dan je denkt en je hebt niets te verliezen, ga de uitdaging aan!”

Gerko is derdejaars student Management van de Leefomgeving aan HVHL in Leeuwarden. Hij komt van het mbo en vertelt hoe de stap naar het hbo was en hoe hij zijn plek op de opleiding gevonden heeft.

Werken of verder leren
“Ik heb mbo Bos- en Natuurbeheer gedaan en in eerste instantie wou ik ook helemaal niet naar het hbo. Ik wou liever aan het werk en geld verdienen. Door stimulatie vanuit huis ben ik er toch over na gaan denken. Uiteindelijk heb ik besloten om wel een hbo-opleiding te gaan proberen met de gedachte dat ik met een opleiding op hbo-niveau meer kansen op de arbeidsmarkt zou hebben. Ik ben bij de studie Management van de Leefomgeving gekomen omdat het me erg aanspreekt dat er tijdens de studie gewerkt wordt aan actuele vraagstukken/projecten uit het werkveld.”

Uitdagingen
“Toen ik eenmaal de knoop had doorgehakt om naar het hbo te gaan vond ik het ergens wel spannend. Je weet namelijk niet van tevoren of het je gaat lukken en of het bij je past. In het begin moest ik inkomen met het maken van verslagen. Op het mbo ben je meer met de uitvoering bezig en loop je dus voor op de praktijk. Havisten lopen voor op verslagtechniek. Deze achterstand heb ik ingehaald door er actief mee bezig te gaan. Daarnaast krijg je in de eerste module ook uitleg over verslagtechnieken en heb ik regelmatig klasgenoten om hulp gevraagd.”

Via stage een baan
“Aan het begin van het tweede jaar ga je op oriëntatiestage. Door een presentatie van een studiegenoot kwam ik in aanraking met de organisatie Agrarische Natuur Drenthe (AND) en heb ik hier een stageplek kunnen krijgen. Deze organisatie sprak mij aan omdat het een combinatie is van landbouw en natuur. Bij AND zat ik op mijn plek. AND zag dit ook en gaf aan dat ik na het afronden van mijn studie er aan het werk kon gaan. Uiteindelijk ben ik er al een jaar na mijn oriëntatiestage aan de slag gegaan. AND begon namelijk een weidevogelproject en vroegen of ik coördinator van dit project wou worden. Momenteel werk ik dus naast mijn studie bij AND.”

Tips
“Mijn tip voor mbo’ers die de overstap naar hbo willen maken is om het gewoon te proberen. Je kunt meer dan je denkt en je hebt niets te verliezen, ga de uitdaging aan! Daarnaast is het belangrijk om gewoon jezelf te blijven en aan te geven als iets niet lukt en hulp te vragen. Hier kom je verder mee dan wanneer je doet alsof je alles al kan.”