Ernstjan Penninkhof

"Onderzoek rondom foerageergedrag van scholeksters op Texel"


Ernstjan Penninkhof studeerde Bos- en Natuurbeheer bij Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) en deed zijn afstudeeronderzoek op Texel. Hij werkte er aan het verbeteren van het WEBTICS-model, waarmee de effecten van veranderingen in de Waddenzee kunnen worden voorspeld.

Texel
"Na het afronden van mijn tweede stage zag ik een tweet voorbijkomen dat er studenten nodig waren op Texel, voor onderzoek rondom het foerageergedrag van scholeksters. Ik reageerde en kon van maart tot juli voor mijn afstuderen terecht op Texel. Hier werken mijn begeleider Bruno Ens en zijn mede-onderzoekers aan het model WEBTICS (Wader Energy Balance & Tidal Cycle Simulator). Hiermee kun je de draagkracht van het waddengebied berekenen en bijvoorbeeld nagaan wat het gevolg is van bodemdaling door gasboringen voor de populatie scholeksters. Het onderzoek is onderdeel van het Walter project (Wadden Sea Long-Term Ecosystem Research)."

Dag en nacht
"Het model hield geen rekening met verschillen tussen dag en nacht. En dat terwijl overwinterende scholeksters juist 's nachts flink foerageren. Ze zitten dan dicht op elkaar op de mossel- en kokkelbanken. Mogelijk doen ze dat omdat de kokkel dan verder open staat en dus makkelijker te pakken is. Om daar achter te komen gebruiken we de klepstandmonitor, een apparaat dat de afstand van de kleppen meet."

Meetsensoren
"Om eerst het gedrag van de kokkels te bestuderen, heb ik een handvol kokkels uit de Mokbaai geraapt en ze in een doorzichtige HEMA opbergbox met een laag zand gestopt. Het bevestigen van de meetsensoren aan de kokkels is een enorm monnikenwerk. Je hebt twee stukjes slang, een metaaldraad, alcohol, lijm en vooral geduld nodig. Met tien kokkels ben je al snel een dag zoet!"

Labtest en veldmetingen
"In een labtest bleek dat kokkels in het donker inderdaad gemiddeld verder open staan. Ook de daarop volgende twee veldmetingen gaven interessante resultaten. Daardoor is, in theorie, een kokkel 's nachts makkelijker te pakken door een scholekster. Lastig is wel dat scholeksters 's nachts alles op de tast moeten doen. Dat verklaart waarschijnlijk waarom ze dan dicht op elkaar zitten in voedselrijke gebieden, maar zeker weten doen we dat nog niet."

Meer weten?
Opleidingsinformatie Bos- en Natuurbeheer