Erik van Erk

"Duurzaamheid als een breder concept"


Erik van Erk is Manager Masterplanning & Sales bij RBK Groep, waar studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) hun stage kunnen lopen. "In de toekomst zullen we zeker meer HVHL-studenten inzetten. Dat is niet alleen erg handig, maar het is ook een manier voor ons om de azen te werven!"

Duurzaamheid 
"RKB Groep is een Food Technology Consultancy met ongeveer vijftig medewerkers", vertelt Erik van Erk. "Wij ontwikkelen en bouwen productie- en logistieke bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie. Op dit moment hebben we drie HVHL-studenten die bij ons stage lopen en onderzoek doen naar de duurzaamheid van het bedrijf. Natuurlijk doen we al veel aan duurzaamheid, maar als technici richtten we ons vooral op energiebesparende maatregelen." 

Groeien
"Duurzaamheid' als een breder concept, met aspecten zoals maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en duurzaamheid in onze bedrijfsvoering en filosofie, is een gebied waarop we nog steeds veel kunnen groeien. Hoe kunnen we duurzaamheid tot iets meer dan een commercieel en korte termijn aspect maken? 'Help ons een antwoord op die vraag te vinden', was de opdracht die we de studenten gaven - en ze waren heel inspirerend! Ze hebben beslist nieuwe perspectieven aangedragen."

Internationaal
"Het onderwerp 'duurzaamheid' is voor ons ook belangrijk met betrekking tot onze internationale activiteiten, omdat de mix van energieaspecten en sociale aspecten in elk land anders is. Hoe implementeert men maatschappelijk verantwoord ondernemen met betrekking tot mensenrechten in Bangladesh? Of wat doen we met het fenomeen 'verspilling van voedsel'? Het is aangrijpend in Nederland, maar hoe zit het met India, waar het afvalpercentage 70% is en iemand op een steenworp afstand van de honger sterft. Of Pakistan; kun je je werknemers daarheen sturen?" 

Verrassend productief
"Dat zijn allemaal onderwerpen die we op dit moment onderzoeken, samen met de studenten. Ze werken er al twee maanden aan, ze hebben met een aantal van onze specialisten gesproken en denken met ons mee. Ik moet zeggen dat het verrassend productief was. In de toekomst zullen we HVHL zeker meer inzetten. Dat is niet alleen heel nuttig, maar het is ook een manier voor ons om de azen te rekruteren!"