Elmo van den Beld

“Mijn focus ligt altijd op de toekomst en op het samenspel met de natuur”

“Als kind al wilde ik iets terugdoen voor de aarde. Iets goedmaken van wat de mens de natuur aandoet. Ik vond op de havo vooral de natuurwetenschappen en aardrijkskunde leuk. Na een open dag op Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp wist ik dat het Land- en Watermanagement werd. Een combinatie van groen en blauw, dat past helemaal bij mij.”

Verdiepen
“In het derde jaar heb je de keuze om je kennis te verbreden of juist te verdiepen. Voor mij was die keus snel gemaakt: ik ging me een half jaar verder verdiepen met de minor Sustainable River Engineering. Het begon meteen met pittige theorie over waterveiligheid en watersystemen in Nederland. Voor de praktijk zorgt de samenwerking met het waterschap. Je werkt met de nieuwste software om rivieren te modelleren, met grondmechanica en met Geografische Informatiesystemen (GIS), mijn specialisatie.”

“In een team met mensen van andere opleidingen en hogescholen levert iedereen zijn eigen bijdrage. Mijn focus ligt altijd op de toekomst en op het samenspel met de natuur. Waarom zou je de rivier in een kanaal forceren als je hem ook de ruimte kunt geven?”

Kennis van sneeuw
“Ik heb in Velp nooit les gehad over sneeuw, dus dat moest ik snel opzoeken. Ik zit nu namelijk voor mijn afstudeerproject in Spanje en doe onderzoek naar een rivier van smeltwater. Voor dit half jaar in het buitenland moest ik behoorlijk uit mijn comfortzone. De afstudeeropdracht en de plek bij dit onderzoeksteam aan de universiteit van Córdoba heb ik helemaal zelf geregeld. Het ging niet vanzelf, maar het is nu ik er ben heel leerzaam en relaxed. Ik zou iedereen aanraden om naar het buitenland te gaan en zo je horizon te verbreden.”

Doorstuderen
“Wat ik later wil gaan doen? Ik ben voorlopig nog niet uitgestudeerd. Er is nog zoveel te leren! Mijn volgende stap wordt een masterstudie op het gebied van land en water. Zodat ik in deze tijd van klimaatverandering nog meer kan betekenen voor de aarde.”