Daan Streutker

“Hoogtepunt was een vierde plaats op het EK in eigen land!”


Daan Streutker / Bedrijfskunde en Agribusiness  / Volleybal Jong Oranje Daan Streutker (20) uit Coevorden is derdejaars student International Business in Food and Flowers, maar ook een talentvolle volleyballer die deel uitmaakt van het Nederlands Talentteam en Jong Oranje. Daan woont en traint op Papendal en dan is studeren bij Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) in Velp een uitkomst. Met Jong Oranje werd hij al vierde op het EK, maar zijn droom is om het nationaal team te halen en naar de Olympische Spelen te gaan.

Het begin  
“Vroeger bleek mijn zus veel talent voor volleybal te hebben en al vrij snel speelde ze op hoog niveau”, vertelt Daan Streutker. “In de sporthal waar ze altijd kwam was ook een regionaal talenten centrum. Ik mocht een keer meetrainen met hun jongensteam en vanaf dat moment is het snel gegaan. Na een jaar meetrainen heb ik meegedaan aan een selectietraining voor Jeugd Oranje. Het resultaat was dat ik elke dinsdag met deze ploeg mee mocht trainen en na een half jaar werd mij gevraagd of ik intern kon komen wonen op Papendal.”

Nederlands Talentteam
“Ik volleybal op dit moment bij het Nederlands Talentteam en heb de IT-status (internationaal talent) van NOC*NSF. Het talentteam bestaat uit spelers uit verschillende lichtingen - Pre-jeugd Oranje, Jeugd Oranje en Jong Oranje - en we spelen in de eredivisie; het hoogste niveau in Nederland. We kunnen niet degraderen of promoveren, maar doen vooral mee om beter te worden. Het is eigenlijk een opleiding tot topvolleyballer. Binnen het team heeft iedereen zijn eigen positie op het veld en zijn eigen taken. Mijn positie is ‘diagonaal’ en hierbij kom ik heel vaak aan de rechterkant van het veld terecht. Ik ben ook de man die veel punten scoort en bij moeilijke situaties de bal erin moet slaan.”

Training en EK
“Onder leiding van een geweldig begeleidingsteam trainen wij elke dag met de hele groep. Eerst komen van 14.00 tot 17.00 uur de technische aspecten aan bod, maar ook de afstemming met andere spelers is dan heel belangrijk. Daarna volgt de krachtraining. Bij elkaar opgeteld trainen we rond de 20-25 uur per week. Op zaterdag hebben we dan meestal een wedstrijd, terwijl zondag onze rustdag is. Ik heb onder meer deelgenomen aan twee ‘acht landen toernooien’ en een EK-kwalificatie, maar het hoogtepunt was toch wel het EK in eigen land. We speelden toen in Ede in een gloednieuwe sporthal. Ons doel was om de top 8 te halen en met een vierde plaats zijn we daar uitstekend in geslaagd.”

International Business in Food and Flowers 
“Ik heb voor deze studie gekozen, omdat ik na mijn sportcarrière een eigen bedrijf wil opstarten. Mijn vader zit ook in de business en heeft mij wat dat betreft zeker geïnspireerd. Met de hogeschool heb ik afgesproken dat de trainingen voor de lessen gaan en de toetsen voor de training, maar toernooien en wedstrijden gaan voor de toetsen en lessen. Op Papendal heb ik trouwens ook een studiebegeleider die met mij meedenkt. HVHL is gelukkig heel soepel en omdat de hogeschool niet supergroot is, worden dingen ook makkelijker geregeld en word je niet gezien als nummer."

Toekomst
“Mijn droom is om het nationaal team te halen en naar de Olympische Spelen te gaan. Dit is wel mijn laatste jaar op Papendal en daarom moet ik volgend jaar een club gaan zoeken. Ik heb er veel vertrouwen in dat dit gaat lukken. Hoe de combinatie studie en topsport volgend jaar zal gaan, weet ik nog niet precies. Mijn studie International Business in Food and Flowers is in ieder geval heel belangrijk voor mij, want ik kan niet mijn leven lang topsporter blijven. Een mooie uitdaging voor ná mijn sportcarrière!”

Daan Streutker, student International Business in Food and Flowers en volleyballer
In actie met Jong Oranje