Cindy Kristelijn

"Mijn studie biedt me de mogelijkheid om me te specialiseren in de teelt van gewassen en het uitvoeren van onderzoek"


Cindy Kristelijn uit het Groningse Grijpskerk begon in 2016 met de opleiding Innovatieve Plantenteelt bij Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL). "Voordat ik hier startte, heb ik de mbo-opleiding Laboratoriumtechniek afgerond. Hier kwam ik er achter, dat ik mij meer interesseer voor plantenonderzoek dan voor onderzoek van mensen.

Specialisatie
"Tijdens een bezoek aan HVHL werd er verteld over de specialisatie Plant in Innovatie en Onderzoek. Een specialisatie die goed past bij mijn interesse voor de teelt van gewassen en het uitvoeren van onderzoek. De passie voor onderzoek en de aardappelteelt heb ik meegekregen van mijn vader, die werkzaam was als agronomisch specialist."

Student in bedijf
"Tijdens de opleiding doe je een breed pakket aan kennis op. Het fijne is de afwisseling tussen theoretische en praktische kennis. De praktische kennis doe je voornamelijk op door de vele stages gedurende de opleiding. In het eerste jaar is er de stage 'Student in bedrijf', waarbij je twee dagen in de week, negen weken lang stage loopt bij een boer. Deze stage heb ik gevolgd bij een biologische boer, waardoor ik mijn kennis over de biologische landbouw kon vergroten."

Boerderij- of oriëntatiestage
"In het tweede jaar ga je op boerderij- of oriëntatiestage (afhankelijk van de specialisatie die je kiest) en er is een driedaagse duurzaamheidstage. De oriëntatiestage heb ik gelopen bij de Nederlandse Algemene Keuringsdienst (NAK), waar ik veel heb geleerd over laboratoriumanalyses voor het opsporen van ziekten en plagen in aardappelen, kwaliteitsanalyses voor zaaizaden en keuringsprocedures."

Duurzaamheidstage
"De duurzaamheidstage heb ik gedaan bij aardappelhandelshuis en aardappelkweek- en selectiebedrijf Den Hartigh/IJsselmeerpolders. Tijdens de duurzaamheidstage voer je een opdracht uit, waarbij je advies geeft over het verduurzamen van een bedrijf. Ook loop je mee in het bedrijf. Zo heb ik meer kunnen leren over de aardappelveredeling."

Netwerk voor de toekomst
"De theoretische kennis krijg je door middel van de lessen op school en de gastcolleges die worden gegeven. De opdrachten die je maakt en de projecten die worden uitgevoerd, zijn zowel in groepsverband als individueel. Het leukst aan de opdrachten en de projecten vind ik, dat je het onderwerp naar je eigen vakgebied of interesse kunt vertalen. Door de stages en projecten bouw je een groot netwerk op dat later van pas komt. Na deze studie wil ik graag verder studeren aan de Wageningen Universiteit. Uiteindelijk hoop ik ergens aan de slag te gaan als veredelaar of productmanager."

Tip voor aankomende studenten!
"
Interesse in de opleiding Innovatieve Plantenteelt? Kom dan zeker een keer langs tijdens een van de open dagen of kom een keer meelopen!"

Meer weten?
Opleidingsinformatie Innovatieve Plantenteelt

Cindy Kristelijn, studente Innovatieve Plantenteelt
Cindy Kristelijn, studente Innovatieve Plantenteelt