Chiel Smit

“De alternatieve elfstedentocht op de Weissensee is de mooiste marathon waaraan ik heb deelgenomen!”


Chiel Smit / Dier- en Veehouderij / marathonschaatsen & wielrennenChiel Smit (21) is vierdejaars student Dier- en Veehouderij bij Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL), maar ook een getalenteerd marathonschaatser en wielrenner. Als schaatser ruilde hij de langebaan voor de marathon, want bij die laatste discipline ligt echt zijn kracht. Met twee Nederlandse titels liet Chiel inmiddels zien dat hij wat in huis heeft. Zijn mooiste wedstrijd tot nu toe is de alternatieve elfstedentocht op de Oostenrijkse Weissensee, maar uiteraard blijft hij dromen van de échte tocht der tochten in Friesland!

Schaatslessen  
“Mijn ouders schaatsten ook, dus ik ben al vroeg met de sport in aanraking gekomen”, vertelt Chiel Smit, uit het Drentse Zuidwolde. “Na een paar schaatslessen, kon ik al snel aardig meedoen met mijn leeftijdsgenoten. Voetballen deed ik daarnaast ook, maar na een vervelende knieblessure ben ik gaan wielrennen. Dat paste ook een stuk beter bij het schaatsen. Op een gegeven moment kwam ik bij de langebaan-schaatsselectie van Drenthe, maar ik vond het lastig om mij in de top te handhaven. Na vier jaar koos ik ervoor om de selectie te verlaten en mij meer te richten op de marathon. Altijd dat zenuwachtige gedoe voor de start van een 500 meter. Het marathonschaatsen ging me een stuk beter af en hier ben ik toen verder mee gegaan. Momenteel schaats ik in de beloftecategorie en maak ik deel uit van team ZIUZ.”

Training
“Voor mijn schaatstrainingen ga ik tweemaal per week naar schaatshal Thialf in Heerenveen en daarnaast fiets ik veel. In de winter heb ik bijna elk weekend een schaatsmarathon ergens in het land. Reizen naar het buitenland? Eigenlijk alleen voor de alternatieve elfstedentocht op de Oostenrijkse Weissensee. Dit is echt de mooiste wedstrijd waaraan ik heb deelgenomen! Op het moment werk ik met een trainer van de ploeg, die mij voorziet van gevarieerde schema’s. De ene keer ligt de focus op sprintjes - voor explosiviteit tijdens de marathon - en de andere keer moet ik een langere duurrit doen. Uiteraard fijn als dit resultaat oplevert. Bij de pupillen B ben ik een keer Nederlands kampioen marathon geweest en bij de B junioren Nederlands kampioen mass start. Mooie momenten die je nooit meer vergeet!”

Wielrennen
“Zoals gezegd doe ik ook aan wielrennen. Ik rij bij de Noordelijke wielervereniging Groningen, eveneens in de beloftecategorie. Mooie opvallende groene shirts hebben we trouwens, met namen daarop als John Deere, Groenoord en Giant. Meestal rijden we het ene weekend een klassieker en het andere weekend een criterium. Die klassiekers vind ik het mooist, omdat je dan vaak 180 km tegen de wind in moet dóórgaan, met onderweg keiharde man tegen man gevechten. Mijn motto is echt ‘hoe zwaarder hoe beter’. De afwisseling tussen schaatsen en fietsen bevalt mij uitstekend!”

Studie Dier- en Veehouderij 
“Ik volg de studie Dier- en Veehouderij bij HVHL in Leeuwarden en zit nu in het vierde jaar. Ik heb bewust voor deze studie gekozen, omdat ik vroeger vaak bij mijn oom op zijn melkveebedrijf kwam, waar ik zo'n beetje alle werkzaamheden uitvoerde. Altijd leuk om te doen! Ik heb de Beloftestatus van NOC*NSF en de topsportregeling van de hogeschool is een fijne extra hulp. Vaak kon ik na goed overleg met mijn leraren zelf al veel regelen, bijvoorbeeld als ik iets eerder weg moest of als er een toets verschoven moest worden. Nu eerst nog even afstuderen en dan bekijk ik rustig de mogelijkheden. Op sportgebied wil ik in de toekomst als marathonrijder graag uitkomen in de A-divisie!”      

Chiel Smit in actie op de marathon
Met een tweede plaats (links) op het podium
'Gas geven' op de racefiets