Charlotte Broich

“Op Van Hall Larenstein ben je een student en niet alleen maar een nummer!”

In september 2019 startte Charlotte Broich (19) uit Duitsland met haar opleiding International Business bij Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) in Leeuwarden. Na drie maanden vergeleek ze haar verwachtingen met haar ervaringen. “Op de hogeschool is iedereen vriendelijk, ruimdenkend en de relatie met docenten is heel hecht. Ik denk dat het de combinatie van theorie en praktijk is die het studieprogramma International Business zo bijzonder maakt. De interactie met studenten vanuit de hele wereld maakt de lessen zo interessant en je wordt erdoor gemotiveerd." 

De start

“Toen de opleiding begon, was ik erg nerveus en wist ik niet of mijn Engels goed genoeg zou zijn, of ik goed zou kunnen opschieten met mijn klasgenoten en hoe het überhaupt zou zijn om te studeren in Nederland. Ik kan je vertellen dat er geen enkele reden was om zenuwachtig te zijn. Bovendien zijn de mensen in Leeuwarden erg aardig. Ze spreken allemaal Engels. En als je geen Nederlands spreekt, leren ze je graag een paar Nederlandse woorden om een begin te maken.”

Niet alleen maar een nummer

“Op deze hogeschool is iedereen vriendelijk en ruimdenkend en de relatie met docenten is heel hecht. Omdat we les hebben met een kleine groep studenten, zijn de lessen altijd erg productief en helpen we elkaar beter presteren. Bij HVHL ben je een student in plaats van alleen maar een nummer.

Ik moet je zeggen dat ik niet had verwacht dat dit studieprogramma zo praktijkgericht zou zijn. Iedere module die we hebben - of het nu management en organisatie is of zelfs boekhouding - heeft verband met de wereld buiten. Dit maakt dat alles heel begrijpelijk is en het eenvoudiger is om datgene wat we leren toe te passen in de praktijk.”

De toekomst

“Na drie jaar wil ik graag mijn zakelijk Engels en presentatievaardigheden verbeterd hebben en wil ik hebben geleerd hebben hoe je profit, planet and people kunt combineren in een duurzame werkomgeving. Ook wil ik me hebben gespecialiseerd in een vakgebied dat echt mijn interesse trok tijdens het studieprogramma. Ik voel me niet heel erg op mijn gemak als ik iets moet presenteren voor een groep, maar na drie maanden heb ik deze vaardigheid sterk verbeterd! Ik vind het nu zelfs leuk om mijn werk voor de klas en leraren te presenteren. Verder kijk ik nu al uit naar nieuwe ‘real-life’ projecten en gastcolleges van mensen die werkzaam zijn in verschillende domeinen in business.”

Interculturele thema’s en duurzaamheid

“De ideale International Business student is iemand die graag mensen ontmoet uit verschillende delen van de wereld en bereid is om interculturele problemen aan te pakken - aangezien verschillende culturen ook verschillende aannames, gewoonten en denkwijzen met zich meebrengen. Je moet ook geïnteresseerd zijn in duurzaamheid, omdat International Business zich richt op zakelijke conflicten, de noodzaak om duurzamer te worden en de zoektocht naar oplossingen.”

“Wanneer je denkt dat deze opleiding iets voor je zou kunnen zijn, maar het nog niet zeker weet en een aantal vragen hebt, aarzel dan niet om contact met me op te nemen via [email protected]."

Charlotte Broich