Camilla Groenhoff

"Mijn stage in Australië was een prachtige belevenis!"


Camilla Groenhoff studeerde Dier- en Veehouderij bij Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) en eind 2017 liep zij stage in Tasmanië in Australië. "De wereld is daar zó anders dan hier. De uitgestrektheid, de ruige natuur… prachtig! Ik liep stage bij een melkveebedrijf met 400 melkkoeien. Zij combineren zeven robots met volledige weidegang."

Australië
"Ik wilde tijdens mijn buitenlandstage graag zo ver mogelijk weg. Het werd Australië. Via via kende ik mensen die jaren geleden geëmigreerd waren naar Australië. Met een aantal berichten via Facebook was mijn stage snel geregeld en dus reisde ik af naar de andere kant van de wereld."

Anders
"Het boerenbedrijf in Australië is anders dan hier in Nederland. Een voorbeeld is de omgang met diergezondheidzorg. Preventief antibioticagebruik is daar heel normaal. Wat ik ook opvallend vond was dat dit het eerste bedrijf in Tasmanië is met een mestput, terwijl dit in Nederland standaard is."

Intensief
"Ik maakte dagen van ongeveer zes uur ’s ochtends tot zes uur ’s avonds. Op een normale werkdag haalde ik in de ochtend de koeien uit het land en ging ik daarna de vaarzen melken. Dit was best tijdsintensief werk, omdat de vaarzen geen idee hadden hoe ze door de robot moesten lopen en wij dit moesten begeleiden. Vers gras is hier de basis, de melkkoeien krijgen drie keer per dag een vers stuk gras. Op deze manier valt een hoge melkopbrengst te behalen. Ik was er in de periode dat er veel kalveren geboren werden. De koeien kalven in het land en daarom gingen we dagelijks het land in om kalveren er uit te halen. In de avond gingen we naar de stal om de laatste vaarzen te melken en nog een keer naar het land om de kalfkoeien te controleren. In het weekend was ik vrij en verkende ik de omgeving."

Reizen
"Na mijn stage heb ik nog een maand door Australië gereisd. Ik had nog een paar weken voordat de school weer begon; een kans die ik met beide handen heb gegrepen. Ik heb Tasmanië verkend, heb de omgeving van Melbourne gezien en ben in Perth geweest, waar ik zelfs met wilde dolfijnen heb gezwommen. Ik zou best terug willen naar Australië, maar ook de rest van de wereld lonkt. Mijn projectstage zou ik graag weer in het buitenland doen. Misschien Amerika of Canada… Het lijkt me allemaal leuk!"

Meer weten?
Opleidingsinformatie Dier- en Veehouderij, Leeuwarden

Camilla Groenhoff