Bob van de Poll

“Ik wil na mijn studie op projectbasis aan de slag in conservatie van zeegebieden rond de wereld.”

Bob van de Poll volgt de opleiding Kust- en Zeemanagement. Na een afgebroken toerismeopleiding besloot hij een tussenjaar te nemen en ging als crewlid op een zeilschip in Frans-Polynesië werken. In deze periode ontdekte hij dat hij iets voor de natuur wilde betekenen. Toen hij deze unieke opleiding in het vizier kreeg, motiveerde het hem direct om zich te mogen richten op de zoute waterwereld.

Unieke opleiding

Bob vertelt: “Nergens in Nederland heb ik een vergelijkbare opleiding gezien waarbij er direct een focus ligt op het kust- en zeegebied. Een groot pluspunt hiervan is dat het specifieke studenten aantrekt die hier affiniteit mee hebben. Dit zorgt voor een hechte groep mensen, die vanaf het begin een bindende factor hebben. Dat vind ik een absoluut pluspunt, ik zit dan ook helemaal op mijn plek hier. Reizen en avontuur is iets wat me al sinds jonge leeftijd aanspreekt en tijdens mijn studiekeuze was het belangrijk dat hier mogelijkheid voor is binnen het studieprogramma. Met twee stages en een minor die allemaal in het buitenland mogelijk zijn, voldoet Kust- en Zeemanagement zeker aan deze voorkeur.”

Brede oriëntatie

“Ik vind de modules die op ecologie en biologie gericht zijn het meest boeiend. De natuurlijke systemen binnen een organisme of een heel ecosysteem fascineren mij enorm. Je krijgt bij Kust- en Zeemanagement echter te maken met een breed scala aan onderwerpen, zo is beleidsvoering en wetgeving ook een onderdeel. In dit kader hebben we Brussel en de daar te vinden EU-instanties bezocht. Al is het niet direct het werkveld waar ik mijzelf later zie werken, dit soort excursies zijn een mooie kans om je horizon te verbreden en daarnaast ook erg gezellig.”

Durf te ontdekken

Aan het begin van het tweede studiejaar heb ik 11 weken doorgebracht bij een onderzoeksinstituut op het Italiaanse eiland Sardinië. Dit was mijn oriënterende stage, bedoeld om interesses verder te onderzoeken. Je komt veel nieuwe dingen over jezelf te weten wanneer je jezelf uit je comfortzone plaatst door in het buitenland stage te lopen, dit is naar mijn mening ontzettend waardevol. Daarom kijk ik erg uit naar mijn minor, momenteel oriënteer ik me op partneruniversiteiten van Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) in Noorwegen en IJsland. Vervolgens zou ik graag de projectstage van een half jaar in een tropisch gebied uitvoeren, om zo een verscheidenheid aan ecosystemen te zien. Na mijn studie wil ik op projectbasis aan de slag in conservatie van zeegebieden rond de wereld. Mijn tip voor een aankomend student is dan ook: wees niet bang om uit je comfortzone te stappen, juist je studietijd is een uitgelezen kans om nieuwe interesses te ontdekken en karaktereigenschappen te ontwikkelen."

Bob van de Poll, student Kust- en Zeemanagement