Ben Frederiks

"De periode op de Noordpool was voor mij de kers op de taart!"


Ben Frederiks is afgestudeerd bij Kust- en Zeemanagement en werkt als hydroloog bij Rijkswaterstaat. In 2013 liep hij stage bij IMARES in Den Helder. Als kers op de taart kon hij zijn onderzoek vervolgen op de Noordpool.

Onderzoek
"Voor mijn tweede stage was ik op zoek naar een project, waarbij mijn voorkeur uitging naar een arctisch onderwerp. Het werd een onderzoek naar ballastwater-biociden (schepen hebben ballastwater aan boord om in balans te blijven). Ik ben bij IMARES in Den Helder terechtgekomen en heb onderzoek gedaan naar het effect van ballastwater-biociden op mariene organismen in arctische temperaturen. Ballastwaterbiociden zijn nog niet veel getest in koud zeewater, maar door de toenemende scheepvaart in het Noordpoolgebied, staat dit nu erg in de belangstelling."

Kers op de taart
"De periode op de Noordpool was voor mij de kers op de taart! Ik kon daar verder met mijn onderzoek en heb veel geleerd op organisatorisch en logistiek gebied. Spitsbergen is erg afgelegen en je moet er zelf voor zorgen dat al het materiaal waar je mee wilt werken, ter plaatse komt. Ik weet nu bijvoorbeeld wat er allemaal komt kijken bij de voorbereiding van een expeditie."

Goede basis
"Tijdens de introducerende biologielessen is mijn belangstelling enorm aangewakkerd. De lessen oceanografie en statistiek gaven een kijkje in het leven van een onderzoeker. De lessen die ik op school heb gehad hebben mij een goede basis gegeven, maar in de praktijk leer je het werkveld pas ├ęcht goed kennen. Dan ga je je kennis verdiepen en krijg je een beter beeld van wat je wilt gaan doen na je studie."

Beetje geluk
"Bij het zoeken naar een interessante stageplaats heb ik geluk gehad. Ik was op het juiste moment op de juiste plek. Een beetje geluk is mooi meegenomen, maar het allerbelangrijkst is, dat je je blijft inzetten en zorgt voor een goed netwerk!"

Meer weten?
Opleidingsinformatie Kust- en Zeemanagement