Bart Koops en Gijs Frederiks

"Een mooie tijd waarin je veel nieuwe mensen van verschillende nationaliteiten leert kennen"


Bart Koops en Gijs Frederiks studeren Management van de Leefomgeving in Leeuwarden en volgden de minor ‘From Mountain to Fjord’, waarin de geologische, hydrologische en bio-ecologische aspecten van West-Noorwegen centraal staan. "Tijdens onze eerste week in Sogndal kregen we een snelcursus Noors en een kennismaking met de bijna zeventig internationale studenten." 

Minor in een fjord
"In de minor krijg je door de vele excursies snel een compleet beeld van hoe West-Noorwegen op geologisch, hydrologisch en ecologisch gebied in elkaar zit. De kennis die je hierbij opdoet komt heel goed van pas bij het science-project, waar je gedurende het hele semester op de achtergrond aan werkt. Wij deden onderzoek naar de effecten van de bouw van een ‘hydroelectric power plant’ en een brug op een fjord. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een sterk gereduceerde zoetwatertoevoer vanwege de hydropower productie en een veranderde watercirculatie als gevolg van de bouw van de brug."

Sogndal
"We volgden de minor op de Western Norway University of Applied Sciences in Sogndal. Dit is een klein plaatsje gelegen tussen de bergen en aan het prachtige Sognefjord. Sogndal is misschien klein, maar biedt alles wat je als student nodig hebt. Er zijn meerdere studentenclubs die zorgen voor outdooractiviteiten zoals zeekajakken, bergbeklimmen en skiën. In de weekenden is er vrijwel altijd ergens een feestje, waardoor je een mooie tijd hebt en veel nieuwe mensen van verschillende nationaliteiten leert kennen!"

Aanrader
"Beiden kijken we terug op een geweldig half jaar in Noorwegen waarbij we veel van het land gezien en geleerd hebben! We raden het daarom iedereen aan ook de stap te nemen om te studeren in het buitenland!"

Meer weten?
Opleidingsinformatie Management van de Leefomgeving, Leeuwarden

Bart Koops en Gijs Frederiks
Noorwegen Bart Koops en Gijs Frederiks