Albert Boersen

"Na een job van twee jaar in Mongolië, nu bedrijfsleider van een drijvende boerderij"


Albert Boersen volgde de opleiding Bedrijfskunde en Agribusiness in Leeuwarden en is inmiddels afgestudeerd. Met deze bachelortitel, zijn buitenlandervaring én agrarische achtergrond is hij redelijk uniek. Geen wonder dat hij een heel mooi aanbod kreeg: een job als Herdmanager in Mongolië voor de periode van twee jaar. Ondertussen werkte hij aan zijn droom: het opzetten van een eigen stadsboerderij! 

Vliegende start
Op het moment van het interview, vertrekt Albert binnen een aantal weken naar Mongolië om daar voor twee jaar als Herdmanager aan de slag te gaan. “Ik word verantwoordelijk voor de gezondheid en productie van 300 Montbéliarde koeien en het aansturen van zo’n 20 mensen", vertelt hij. "Er is een Nederlandse investeerder en die weet dat de beste kennis over vruchtbaarheid en de algemene gezondheid van koeien in Nederland te vinden is, vandaar dat er iemand vanuit ons land naar toe gevlogen wordt.”

Verbeteringen
Tijdens zijn laatste stage verkende Albert voor een agrarisch adviesbureau de markt in Kirgizië, een land in Centraal-Azië, tegen China aan. Deze ervaring was de reden waarom hij voor deze baan gevraagd werd. “In twee jaar kan ik echte verbeteringen doorvoeren. Het lijkt me een leuke uitdaging en een goede tijdelijke overbrugging. Ondertussen werk ik aan het opzetten van mijn eigen stadboerderij in Gnephoek, maar dat is een project wat nog iets langer duurt.”

Eigen onderneming
Albert sprak op school tijdens de Dag van de Duurzaamheid met een onderzoeker van PPO over de richting die de agrarische sector momenteel opgaat. 'Is opschalen nu wel de beste weg?' was een vraag die daarbij speelde. “Toen ik op zoek ging naar een afstudeerproject heb ik weer contact met hem opgenomen en er bleek een mogelijkheid te zijn om daar stage te lopen. Vanuit het niets heb ik vervolgens een plan ontwikkeld voor een Stadsboerderij. Ik had daarbij twee duidelijke wensen: het project moest met veehouderij te maken hebben én rendabel zijn. De meeste stadslandbouw is groente-georiënteerd, maar ik wilde juist de veehouderij laten zien."

Stadsboerderij
Het plan van Albert was om een stadsboerderij op te zetten waar recreatie, horeca en het promoten van de sector samenkomen. “Je kunt rechtstreeks proeven wat er geproduceerd is en ook zien hoe dit werkt. Het is educatie, maar ook een heel compleet dagje uit - mét speeltuin voor de kinderen.” Albert zat hiervoor met projectontwikkelaars en de gemeente Alphen aan de Rijn om te tafel om dit te realiseren.

Kennis
“Hier kwam de kennis vanuit mijn opleiding heel erg van pas. Bij Bedrijfskunde en Agribusiness heb ik geleerd om door belangen heen te prikken, een stap terug te zetten en het overzicht te houden. Tegelijkertijd weet ik zelf nu ook goed hoe ik dingen moet brengen, het breed neer te zetten en mijn plan te verkopen.”

Bekijk hieronder het volledige interview.

Update: 
Inmiddels is Albert terug uit Mongolië en is hij bedrijfsleider van de eerste drijvende boerderij in Rotterdam: Floating Farm.