Albert Boersen

Albert Boersen (afgestudeerd) is nu tijdelijk Herdmanager in Mongolië:

“Intussen zet ik mijn eigen stadsboerderij op...”

Albert Boersen is afgestudeerd van de opleiding Bedrijfskunde en Agribusiness in Leeuwarden. Met deze opleiding, zijn buitenlandervaring en agrarische achtergrond is hij redelijk uniek. Geen wonder dat hij een heel mooi aanbod kreeg: voor twee jaar Herdmanager in Mongolië. Ondertussen werkt hij aan het opzetten van zijn droom: een eigen stadsboerderij in Gnephoek. 

Een vliegende start

Op het moment van het interview vertrekt Albert over 6 weken naar Mongolië om daar voor twee jaar als Herdmanager aan de slag te gaan. “Ik word verantwoordelijk voor de gezondheid en productie van 300 Montbéliarde koeien en het aansturen van zo’n 20 mensen. Er is een Nederlandse investeerder en die weet dat de beste kennis over vruchtbaarheid en de algemene gezondheid van koeien in Nederland is, vandaar dat er iemand vanuit Nederland naar toe gevlogen wordt.” Mede door zijn ervaring tijdens zijn laatste stage, waar hij bij een agrarisch adviesbureau de markt in Kirgizië -Centraal Azië, tegen China aan- verkende, was de reden waarom hij gevraagd werd.
“In twee jaar kan ik echte verbeteringen doorvoeren. Het lijkt me een leuke uitdaging en een goede tijdelijke overbrugging. Ondertussen werk ik aan het opzetten van mijn eigen stadboerderij in Gnephoek, maar dit is een project wat nog iets langer duurt.”

Een innovatieve stadsboerderij – mijn eigen onderneming!

Albert sprak op school tijdens de Dag van de Duurzaamheid met een onderzoeker van PPO over de richting die de agrarische sector momenteel opgaat ‘is opschalen nu wel de beste weg?’. “Toen ik opzoek was naar een afstudeerproject heb ik weer contact met hem opgenomen en ik kon daar stagelopen. Vanuit het niets heb ik een plan ontwikkeld voor een Stadsboerderij. Ik had daarbij twee duidelijke wensen: het moest in de veehouderijrichting en rendabel. De meeste stadslandbouw is groente-georiënteerd, maar ik wou juist de veehouderij laten zien.”

Albert’s is van plan een stadsboerderij op te zetten waar recreatie, horeca en het promoten van de sector samen komen. “Je kunt rechtstreeks proeven wat er geproduceerd is en ook zien hoe dit werkt. Het is educatie, maar ook een heel compleet dagje uit met speeltuin voor de kinderen.” Albert zit hiervoor met projectontwikkelaars en de gemeente Alphen aan de Rijn om te tafel om dit te realiseren. “Hier komt de kennis vanuit mijn opleiding heel erg van pas. Bij Bedrijfskunde en Agribusiness heb ik geleerd om door belangen heen te prikken, een stap terug te nemen en het overzicht te hebben. Tegelijkertijd weet ik zelf nu ook goed hoe ik dingen moet brengen, het breed neerzetten en mijn plan te verkopen.”

Bekijk hier het volledige interview:

Inmiddels is Albert terug uit Mongolië en is hij bedrijfsleider van de eerste drijvende boerderij in Rotterdam: Floating Farm.