Samen voor Natuur

Samen voor Natuur gaat over elkaar ontmoeten rondom een actueel natuurthema. Samen luisteren naar sprekers, discussiëren in workshops, netwerken ontwikkelen, onderwijs-werkvelduitwisseling stimuleren, en dit alles meenemen in je dagelijkse praktijk in de natuur. 

Symposium 15 september 2021

Geïnspireerd door de golf aan (nieuwe) wandelaars tijdens de Coronacrisis ging Samen voor Natuur editie 2021 over wandelen in de natuur. Het symposium was een combinatie van lezingen en workshops verspreid over Landgoed Larenstein.

Tijdens het symposium waren lezingen van Annemieke Molster en Arita Baaijens. Daarnaast bezochten de deelnemers 10 verschillende workshops, verspreid over het hele landgoed. Om het thema wandelen kracht bij te zetten liepen de deelnemers van de ene workshop naar de andere.

Lees hieronder het verslag van Marjon Weijzen over hoe ze dag heeft ervaren.

Workshops 2021

Bekijk hier de informatie over de elf verschillende workshops die op 15 september op Landgoed Larenstein werden gegeven.
Workshops Samen voor Natuur 2021

Een aantal workshopgevers heeft nog extra informatie verzameld of een verslag geschreven.

Hieronder vind je een link naar een speciale pagina met de bevindingen en tips van deze workshopgevers. 

Annemieke Molster; Lopen door de stad: een hele belevenis

Annemieke Molster is stedenbouwkundige en heeft haar eigen bureau Molster Stedenbouw. Ze werkt aan diverse onderzoeks- en ontwerpopdrachten. Steeds  vaker ligt daarbij de nadruk op lopen, een onderwerp wat haar na aan het hart ligt. Afhankelijk van de opgave werkt Molster Stedenbouw alleen of in een team van mensen met andere expertises, waaronder landschapsarchitectuur,  verkeerskunde, geo-informatie en omgevingspsychologie. Annemieke is regelmatig spreker op congressen in binnen- en buitenland. Recent verscheen haar boek Loop! tien ontwerpprincipes voor een loopvriendelijke omgeving

Arita Baaijens; Wandel als een ontdekkingsreiziger

Nu het sociale en economische leven langzaam op gang komt en soms ook weer  hapert, is een van de meest prangende vragen: hoe verder? In tijden van crises heeft de samenleving behoefte aan pioniers die nieuwe scenario’s en zienswijzen verkennen. Arita Baaijens is zo’n pionier. Arita is lid van de Royal Geographical Society en ontving internationale erkenning en prijzen voor grensverleggend onderzoek naar betekenis van landschap. Baaijens werkt grensoverschrijdend en multi-disciplinair.

Podcast Landschapslezen

Deze podcast duurt ongeveer 45 minuten. Je krijgt tijdens de wandeling kleine opdrachten om de zintuigen te activeren. Je verbeeldingskracht wordt aan het werk gezet. En we ontdekken wat de effecten van de opdrachten zijn op je stemming en je zintuigen.

Download deze podcast

Podcast Wandelcoaching

Deze podcast duurt ongeveer 45 minuten. Je bent één met de natuur. Je wordt je bewust van de wandelomgeving. Dat geeft je energie! Met het invullen van de enquêtes krijgen we inzicht wat wandelcoaching doet met de 'mood'.

Download deze podcast

Ontwikkelaar wandelcoachingopdrachten: Hilde Backus van Wandelcoach.nl
Ingesproken door Larissa Nijhuis-Appel, wandelcoach (opleiding gevolgd bij wandelcoach.nl)

Wandelen is hot

Wandelen is hot en wordt elk jaargetijde populairder. Om je nog meer te inspireren is een aantal interessante websites, blogs en video’s voor je verzameld. Deze zijn ingedeeld op de thema's die tijdens het symposium op 15 september aan bod komen:

- recreatie
- gezondheid
- natuur
- transitie

Wat is je 'wandel mood'?

Vul voorafgaand aan de start van de wandeling de enquête in. Zo meten we in welke stemming je bent. De anomieme uitkomsten van deze enquête komen aan bod tijdens het symposium van 15 september.

Na de wandeling

Na drie kwartier wandelen is het tijd voor het invullen van de enquête. Dat mag natuurlijk best onder het genot van een kop koffie, thee of verkoelend drankje. De anomieme uitkomsten van deze enquête komen aan bod tijdens het symposium van 15 september.

Online gastenboek

Wat zijn je wandelervaringen? Heb je een mooie foto gemaakt? Ben je verrast door de begeleiding en de opdrachten in de podcasts? Deel je ervaring in het online gastenboek.

Voorgaande edities

Samen voor Natuur heeft meestal de vorm van een symposium dat gehouden wordt bij hogeschool Van Hall Larenstein in Velp. De relatie maatschappij – natuur komt altijd wel ter sprake in onze toegepaste aanpak. De afgelopen vijftien jaar zijn onderwerpen behandeld zoals beekdalontwikkeling, biodiversiteitsmonitoring (door burgers), effectieve natuurmarketing, natuur in stad, voedsellandschappen en nog veel meer.

Samen voor Natuur - Beekdalbreed ontwikkelen
Samen voor Natuur - Biodiversiteitsmonitoring